Christine Boers-Doets

“Behandelingen met nieuwe anti-kankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet”

Behandelingen met nieuwe antikankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet, stelt onderzoeker Christine Boers-Doets. Zij ontwikkelde daarom een systematische en patiëntgestuurde methode om met de bijwerkingen van anti-kankertherapieën om te gaan. Ze promoveert op 4 september 2019 op dit onderwerp aan de Universiteit van Leiden.

Kankermedicijnen

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 116.000 mensen kanker. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort kanker is een andere ziekte met een eigen behandeling. Veel patiënten krijgen een behandeling met geneesmiddelen voorgeschreven. Een behandeling met medicijnen kan enkele maanden tot 10 jaar en zelfs levenslang nodig zijn.

Verspilling gemeenschapsgeld en kwaliteit van leven

“Maar veel patiënten haken vervroegd af omdat zij de bijwerkingen niet verdragen”, zegt Boers-Doets, die hier jarenlang onderzoek naar deed. “En daarmee wordt de behandeling een stuk minder effectief.”

Professionals zijn niet getraind in het adequaat behandelen van bijwerkingen. Dat kan ook niet anders, want er bestaat geen officiële opleiding hiervoor. Hierdoor worden veel dure geneesmiddelen wel bij de apotheek opgehaald, maar vervolgens niet door patiënten gebruikt.

“Dit kost ons veel gemeenschapsgeld en de kwaliteit van leven van patiënten gaat achteruit. Terwijl patiënten gemiddeld 5 maanden langer kunnen leven als zij zelf de bijwerkingen monitoren.” Een studie van Ethan Bash en zijn team toonde dit al eerder aan. 

Boers-Doets: “Door bijwerkingen gestructureerd te managen, kunnen patiënten met kanker vaker hun behandeling voltooien zoals gepland. Dit is niet alleen goed voor de patiënten zelf, maar ook voor alle andere betrokken partijen inclusief de staatskas. Daarom is het hoog tijd om maatregelen te treffen hoe de bijwerkingen voorkomen of tegengegaan kunnen worden.”

Promoveren

Tijdens haar werk met kankerpatiënten nam zij zich al voor om hun lijden te verminderen. Dat met haar methode de kosten in de gezondheidszorg ook teruggedrongen kunnen worden, is uiteraard ook ‘mooie winst’.

De onderzoeker: “Want als de dure medicijnen vanwege aanhoudende bijwerkingen niet worden ingenomen, is het voorschrijven ervan pure geldverspilling.” 

Boers-Doets promoveert op 4 september 2019 op het onderwerp aan de Universiteit van Leiden. Vooraf vindt er een symposium over dit onderwerp plaats. U kunt zich tot en met woensdag 4 september 11.00 uur aanmelden om dit symposium bij te wonen. Deelname is gratis. 

Foto: drs. Christine Boers-Doets, oprichter van CancerMed B.V..

1 gedachte over ““Behandelingen met nieuwe anti-kankermedicijnen worden te vaak onnodig stopgezet””

  1. Geldt dit ook voor prostaat kanker, met als bijwerking : opvliegers ,stemmings wisselingen en minder tot geen seks meer door het innemen van tabletten en (om de drie maanden een depot in de buik zolang als ik leef.)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *