Vaccinatie, pneumokokken, griep

Bijwerkingen griep- en pneumokokkenvaccinatie 2021/2022

Bijwerkingencentrum Lareb ontving dit seizoen 2.477 meldingen van vermoede bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Er werden dit jaar bijna 4 miljoen vaccinaties toegediend. Het type bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie is dit seizoen vergelijkbaar met dat van vorige jaren. Er zijn geen nieuwe, verontrustende bijwerkingen gevonden. 

Meldingen

In het seizoen 2021/ 2022 ontving Lareb 1.519 meldingen na alleen de griepvaccinatie. Daarnaast werden 592 meldingen na de pneumokokkenvaccinatie en 366 meldingen na gelijktijdige toediening van het griep- en pneumokokkenvaccin gedaan. In totaal werden 13.130 vermoede bijwerkingen gemeld. Dit zijn gemiddeld vijf bijwerkingen per melding.

De meest gemelde klachten waren: ontstekingsreacties op de prikplaats, hoofdpijn, niet lekker voelen en spierpijn. Bij 75% van de meldingen ging het om bijwerkingen bij een vrouw. Binnen de groep die beide vaccinaties heeft gehad, werden injectieplaatsreacties voornamelijk gemeld aan de kant waar de pneumokokkenvaccinatie is gegeven.

Vragenlijstonderzoek

Ook namen 297 gevaccineerde personen deel aan het vragenlijstonderzoek van Lareb. De deelnemers rapporteerden 655 mogelijke bijwerkingen na de griep- en pneumokokkenvaccinaties. Net als in de meldingen werden in alle vaccinatiegroepen injectieplaatsreacties en hoofdpijn het meest ervaren. Bij de personen die beide vaccinaties hebben gehad, werden injectieplaatsreacties vooral ervaren aan de kant van de pneumokokkenvaccinatie.

Geen bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen

In de meldingen die Lareb in het griep- en pneumokokkenseizoen van 2021/2022 heeft ontvangen en in het vragenlijstonderzoek, zijn geen bijzondere, nieuwe of verontrustende bijwerkingen naar voren gekomen in het kader van de vaccinveiligheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *