Alzheimermedicijn Aducanumab

Europese goedkeuring alzheimermedicijn Aducanumab erg onzeker geworden

De toelating van het nieuwe alzheimermedicijn aducanumab (merknaam Aduhelm) op de Europese markt is erg onzeker geworden.

Negatief advies

Woensdag 17 november 2021 bracht de adviescommissie van de Europese medicijnautoriteit EMA een negatief advies uit. Gewoonlijk neemt de EMA dit advies over. Het definitieve besluit volgt over een aantal weken, naar verwachting voor 17 december 2021.

Dinant Bekkenkamp, teamleider wetenschappelijk onderzoek bij Alzheimer Nederland: “Europese goedkeuring alzheimermedicijn Aducanumab erg onzeker geworden.”

Discussie

Het negatieve advies volgt op felle discussies van artsen en wetenschappers wereldwijd, na de toelating van het middel op de Amerikaanse markt. Veel experts vinden de waarde voor de patiënt onvoldoende bewezen en dat de bijwerkingen van het middel daar niet tegenop wegen. Alzheimer Nederland volgt de discussie op de voet.

Patiëntveiligheid

Voor veel mensen die nu met de ziekte van Alzheimer te maken hebben voelt dit natuurlijk als een enorme tegenvaller. Maar de veiligheid van de patiënt staat voor iedereen voorop. Op dit moment zijn er veel twijfels.

Onafhankelijk van de uiteindelijke uitspraak van de EMA blijven wij voorstander van meer onderzoek. De vragen of en zo ja voor wie aducanumab van meerwaarde is, moeten met meer zekerheid beantwoord worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *