medische termen voor de bijsluiter

Patiëntvriendelijke medische termen voor de bijsluiter

De lijst met patiëntvriendelijke vertalingen van medische termen is geactualiseerd, meldt medicijnautoriteit CBG. Deze patiëntvriendelijke vertalingen worden bijvoorbeeld gebruikt in patiëntenbijsluiters.

Eén van de doelen van deze lijst is om de leesbaarheid van de bijsluiter te verbeteren. U kunt als geïnteresseerde vanaf 21 maart tot en met 2 mei 2022 reageren op deze lijst.

Goed gebruik stimuleren met begrijpelijke informatie

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt begrijpelijke informatie voor patiënten belangrijk om zo goed gebruik van medicijnen te stimuleren. Er zijn 271 nieuwe patiëntvriendelijke vertalingen toegevoegd en 55 vertalingen die al in de lijst stonden zijn geactualiseerd. De lijst bevat nu voor ruim 800 medische termen een patiëntvriendelijke vertaling.

Enkele voorbeelden van nieuwe vertalingen zijn: ‘benigne’ naar ‘goedaardig’, ‘bezoar’ naar ‘maagsteen’ en ‘enuresis nocturna’ naar ‘bedplassen’. Al deze woorden zijn getest door het landelijk expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos.

De vernieuwde lijst wordt beschikbaar gesteld op de website van het CBG voor het schrijven van begrijpelijke informatie voor patiënten. Handelsvergunningshouders worden aanbevolen de lijst te gebruiken in Nederlandstalige bijsluiters.

Taalambassadeurs

In opdracht van het CBG heeft Pharos alle nieuwe termen met minimaal 4 testdeelnemers getest. De testdeelnemers zijn mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Pharos werkt hiervoor onder andere samen met Stichting ABC Taalambassadeurs.

De taalambassadeurs zijn opgeleid om met de bril van mensen die moeite hebben met lezen en schrijven naar teksten (en afbeeldingen) te kijken. Zij hebben deze expertise omdat zij tot niet lang geleden zelf ook in die positie zaten.

Geef uw mening

U kunt vanaf 21 maart tot en met 2 mei 2022 reageren op de patiëntvriendelijke termenlijst.

De nieuwe patiëntvriendelijke vertalingen staan op pagina 3 t/m 53. De geactualiseerde termen staan op pagina 54 t/m 67 en de termen die niet zijn gewijzigd staan op pagina 68 t/m 150.

Geef feedback via onze website op de termen en geef aan welke suggesties u heeft ter verbetering. Heeft u een suggestie ter verbetering van een term? Dan ontvangen wij graag uw concrete voorstel. Noteer hierbij ook het nummer van de term.

We ontvangen uw input graag uiterlijk 2 mei 2022. Het CBG stelt uw mening zeer op prijs.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *