Reuma Nederland biedt 88.000 handtekeningen aan in Den Haag

Reumapatiënt slikt bittere pil niet langer

ReumaNederland strijdt al jaren voor medicijnverpakkingen die ook door mensen met reuma te openen zijn. Om dit pleidooi kracht bij te zetten heeft de patiëntenorganisatie namens 88.000 ondertekenaars op donderdag 13 oktober de petitie gebruiksvriendelijke medicijnverpakkingen aangeboden aan het ministerie van VWS en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Onder de ondertekenaars zitten niet alleen mensen met reuma, maar ook vele andere patiëntgroepen die door functieverlies in de handen niet goed zelf hun medicijnen kunnen openen.

Reumapatiënten

Nederland telt alleen al 2 miljoen mensen met reuma. Het merendeel gebruikt daarvoor dagelijks medicijnen. Uit eerder onderzoek van ReumaNederland blijkt dat maar liefst 64 procent iedere dag onnodig veel pijn en moeite ervaart om de pilstrips, potjes en injecties zelf te openen. Vaak moeten daar gevaarlijke hulpmiddelen als scharen en messen aan te pas komen, of zelfs de  hulp van iemand anders.

Functieverlies in de handen

En dit probleem wordt alleen maar groter. Naar verwachting heeft in 2025 naar schatting een kwart van de volwassen bevolking last van functieverlies in de handen. Dat zijn niet alleen mensen met reuma, ook mensen met aandoeningen aan zenuwen, spieren en hersenen zoals MS, ALS of Parkinson.

Jan Willem Förch, algemeen directeur van ReumaNederland: “Met het aanbieden van deze petitie roepen we Den Haag op om eindelijk met een actieplan voor dit probleem te komen. Wij vinden het onacceptabel dat je als patiënt niet zelf je medicijnen kunt openen omdat bij de ontwikkeling van de verpakking niet is getest of mensen met een beperkte handfunctie deze ook kunnen openen. Ondanks al onze eerdere inspanningen en zelfs een motie in de Tweede Kamer dat meer naar de gebruiksvriendelijkheid van medicijnverpakkingen gekeken moet worden, is er wat ons betreft te weinig gebeurd. Het is tijd voor actie.”

Het kan wél anders

Om te bewijzen dat het wél anders kan, is ReumaNederland ondertussen samen met de Universiteit Twente druk bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe pilstrip die wél te openen is. De verwachting is dat het prototype nog dit jaar uit de testfase is, en dat het ontwerp politiek en fabrikanten verder op weg kan helpen.

In november wordt de petitie ook nog aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer. 

Op de afbeelding van links naar rechts: Jan Willem Förch, algemeen directeur ReumaNederland, Wilco Koeman, ervaringsdeskundige, prof. dr. Ton de Boer, voorzitter van het CBG, Karla van Rooijen, Directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie Ministerie VWS.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *