verschillende geneesmiddelen in de hand

Verplicht wisselen merk medicijnen heeft te vaak negatieve gevolgen

Patiënten moeten te vaak en te snel van hun zorgverzekeraar wisselen van medicijnen, vindt ANBO. In een peiling van de ouderenbond zegt ongeveer een kwart van de 65-plussers dat het wisselen van medicijnmerk gevolgen heeft gehad voor de gezondheid.

Bijwerkingen

Als patiënten problemen krijgen na een merkwissel, gaat het vaak om meer of andere bijwerkingen, bijvoorbeeld door het gebruik van andere hulpstoffen. Sommige ondervraagde ouderen zeggen verder dat ze eerst diverse goedkopere merken van een middel moesten gebruiken om later toch weer uit te komen bij het vroegere, duurdere medicijn. Dat levert volgens ANBO een onnodige belasting op voor patiënten.

Preferentiebeleid

Het (geregeld) wisselen van merk medicijnen heeft te maken met het zogenoemde preferentiebeleid. Dat houdt in dat de zorgverzekeraars bepalen welk merk van een medicijn een apotheek moet uitgeven. Meestal is dit het goedkoopste middel. Soms moet een patiënt al overstappen op een ander merk voor een dubbeltje prijsverschil.

Apothekersassistenten

Niet alleen ANBO, maar ook Optima Farma (de beroepsvereniging van apothekersassistenten) maakt zich zorgen over het preferentiebeleid.

De apothekersassistenten zeggen dat ze steeds minder tijd hebben om patiënten goede uitleg te geven. Ze zijn nu vaker bezig met het uitleggen van het beleid van de overheid en de zorgverzekeraars dan met het voorlichten over medicatie.

De apotheek is een belangrijke gesprekspartner voor ouderen die medicijnen nodig hebben. In de peiling zeggen 65-plussers dat ze vooral graag instructies willen over hoe ze medicijnen gebruiken en dat de apotheek er moet zijn om overzicht te houden over de medicatie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *