bijwerkingen geneesmiddelen melden

Vijftien jaar patiëntmeldingen van bijwerkingen

Patiëntmeldingen leveren een waardevolle bijdrage aan de geneesmiddelenveiligheid in Nederland. Om de rol van patiënten verder te ontwikkelen, gaat Bijwerkingencentrum Lareb zich nog meer richten op het samenwerken met patiëntenorganisaties. Dit was één van de conclusies uit een analyse van vijftien jaar patiëntmeldingen in Nederland.

Bijwerkingen melden

Sinds 2003 kunnen naast zorgverleners ook patiënten bijwerkingen melden. Dit was daarvóór alleen mogelijk voor zorgverleners. Het aantal meldingen van patiënten is de afgelopen vijftien jaar flink gestegen. Inmiddels zijn patiënten de grootste groep melders, zo’n 7500 per jaar.

Meldingen van patiënten hebben een bewezen bijdrage geleverd aan kennis over bijwerkingen. Patiënten zijn degenen die bijwerkingen ervaren. Zij kunnen daarom een goede beschrijving geven van de bijwerkingen die zij ervaren.

Geneesmiddelenveiligheid

Naast het melden van bijwerkingen kunnen patiënten een belangrijke bijdrage leveren aan andere aspecten van geneesmiddelenveiligheid. Bijvoorbeeld in de communicatie over risico’s van geneesmiddelen.

Lareb wil de rol van patiënten binnen de geneesmiddelenveiligheid verder gaan ontwikkelen. De focus zal hierbij vooral liggen op het samenwerken met patiëntenorganisaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *