Dame met opgerolde mouw en een arts met een vaccinatie in de hand.

Aanbeveling over boosterprik Moderna

Een boosterprik van het coronavaccin (Spikevax) van fabrikant Moderna kan overwogen worden bij mensen vanaf 18 jaar. Dit concludeert het geneesmiddelenbeoordelingscomité (CHMP) van het Europees Medicijnagentschap (EMA). Medicijnautoriteit CBG zit namens Nederland in dit comité.

Onderzoek laat zien dat de hoeveelheid antilichamen in het bloed toenam tot een niveau, hoger dan na de eerste twee prikken. De mensen in het onderzoek kregen een booster met de helft van de standaard dosis. Dit gebeurde 6 en 8 maanden na hun tweede prik.

Boosterprik

Er is ook gekeken naar de veiligheid van de boosterprik. De bijwerkingen waren vergelijkbaar met bijwerkingen die na de tweede prik kunnen ontstaan. Het risico op hartontstekingen, zoals myocarditis, of andere zeer zeldzame bijwerkingen na een booster wordt zorgvuldig in de gaten gehouden.

Zoals voor alle medicijnen zal het EMA alle gegevens over de veiligheid en werkzaamheid van Spikevax blijven bekijken. De bijsluiters en productinformatie worden aangepast met deze adviezen.

Keuze voor het gebruiken van een boosterprik

Of en wanneer een boosterprik gebruikt wordt, hangt af van nationaal beleid in de EU-lidstaten. In Nederland krijgt de minister daarover onder meer advies van de Gezondheidsraad.

Verschil boosterprik en derde prik

Het is belangrijk om een verschil te maken tussen een derde prik en een zogeheten boosterprik. Een derde prik is voor mensen met een verzwakt afweersysteem en een boosterprik voor mensen met een normaal werkend afweersysteem.

Eerder deze maand gaf het EMA een aanbeveling over de boosterprik van Pfizer (Comirnaty) en de derde prik van Moderna of Pfizer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *