boosterprik

ANBO: geef boosterprik ook zonder afspraak

Bijna de helft van de 60-plussers die telefonisch een afspraak hebben gemaakt voor de boosterprik zegt in een peiling van ANBO dat dit moeizaam verliep. Omdat voor veel ouderen online een afspraak maken geen optie is, pleit de ouderenorganisatie ervoor om 60-plussers ook zonder afspraak te boosteren. Het kan een oplossing zijn voor de chaos en overbelasting van de telefoonlijnen bij de GGD’s.

Online afspraak maken

Het ministerie van VWS roept mensen op zo veel mogelijk online een afspraak te maken, maar dat is lang niet voor iedereen een optie, omdat daar een DigiD voor nodig is. Daarnaast zijn niet alle ouderen die wél een DigiD hebben, digitaal vaardig genoeg om online een afspraak te regelen.
De voorkeur voor bellen voor een afspraak blijkt wel uit de peiling van ANBO. Daarin zegt 40% van de ouderen dat ze hun boosterafspraak telefonisch hebben gemaakt.

Moeizaam

ANBO kreeg de afgelopen tijd steeds meer signalen van leden die grote moeite hadden om dit te regelen. In de peiling zegt bijna de helft van de 60-plussers die hebben gebeld voor een afspraak, dat het moeizaam verliep. Bij sommigen werd de verbinding al snel verbroken omdat het te druk was, anderen stonden lang in de wacht. Zo’n 10% zegt dat het langer dan een half uur duurde voordat ze iemand aan de lijn kregen. Ook moesten veel ouderen diverse keren bellen voordat het lukte.

Uitnodigingsbrief

Van alle ruim 11.000 respondenten heeft 60% nog geen boosterprik gehad. De meerderheid wacht nog steeds op de uitnodigingsbrief. Want alleen met die brief kan telefonisch een afspraak worden gemaakt. Daardoor zijn er nu bijvoorbeeld mensen die zijn geboren in 1945 die nog steeds geen afspraak hebben kunnen maken, terwijl iemand die tien jaar jonger is, al een boosterprik heeft gehad.

Tijdelijke priklocaties

Op een aantal plekken in het land zijn tijdelijke priklocaties ingericht (bijvoorbeeld bij ziekenhuizen) waar 60-plussers zonder afspraak terecht kunnen. Ze vullen ter plekke een formulier in, laten een identiteitsbewijs zien en krijgen hun prik. Volgens ANBO moet dat op veel meer plaatsen mogelijk worden. Met name voor ouderen die online geen afspraak kunnen maken, is dit een goede oplossing.

2 gedachten over “ANBO: geef boosterprik ook zonder afspraak”

  1. Ja, het is inderdaad toch van de gekke dat dit niet laagdrempeliger is geregeld. Ik wil graag een online afspraak regelen voor twee familieleden met een kwetsbare gezondheid, maar de DigiD gooit roet in het eten. Hiervoor is een extra beveiligingscheck nodig via de telefoon of app, en dat is lastig als je dit voor iemand anders doet (en vind het sowieso niet fijn om zulke gevoelige informatie te moeten gebruiken van anderen). Snap ook niet waarom dit nodig is want op de priklocatie zelf wordt je identiteit meermaals gecheckt.
    Het is nu zo dat mijn jongste zoon van 21 en ik al onze booster hebben gehad, maar deze 2 mensen (69 jaar met kwetsbare gezondheid en 27 jaar, beschermd wonend) nog niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *