Griepvaccin 2021-2022 lijkt beter te werken dan verwacht

Griepvaccin 2021-2022 lijkt beter te werken dan verwacht

Het griepvaccin voor het huidige griepseizoen lijkt beter te werken dan verwacht. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Europese samenwerkingsverband I-MOVE, waar ook onderzoekers van het Nivel en het RIVM deel van uitmaken.

Effectiviteit 

Onderzoekers hielden er rekening mee dat de effectiviteit van het vaccin dit jaar lager zou uitpakken, door een waargenomen mismatch van daadwerkelijk circulerende griepvirussen met de virussen in het griepvaccin. De mate van bescherming blijkt nu, met 36% tegen het griepvirus type A, overeen te komen met de gemiddelde vaccineffectiviteit tijdens de laatste tien griepepidemieën in Europa.

Griepvaccin

De voorlopige gegevens laten zien dat de effectiviteit van het griepvaccin voor 36% beschermt tegen een infectie met griepvirus type A (voor alle leeftijden). Voor het A(H3N2)-subtype, dat in de huidige griepepidemie het meest voorkomt, is de effectiviteit 35%.

Dit percentage betreft bescherming tegen infectie met griepvirus bij patiënten die daarvoor de huisarts bezoeken. De bescherming van de griepprik tegen ernstige gevolgen van de griep, zoals longontsteking, ontsteking van de hartspier, ziekenhuisopname en overlijden, is hoger.

Samenstelling van het griepvaccin op advies van WHO

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert elk jaar tegen welke influenza-virusstammen het best gevaccineerd kan worden. Die inschatting vindt altijd in februari plaats voor het griepseizoen dat in het najaar (op het noordelijk halfrond) plaatsvindt.

De genetische code van het griepvirus verandert echter doorlopend. Hierdoor kan een eiwit op de buitenkant van het virus veranderen waardoor dit niet helemaal overeenkomt met het virus in het toegediende vaccin. We noemen dat een mismatch. Dit betekent echter niet dat het vaccin helemaal niet meer werkt.

Griepprik beschermt tegen verschillende typen van het griepvirus

Elk jaar zorgt influenza voor veel ziekenhuisopnames, ernstige complicaties en sterfgevallen in Nederland. Om die reden krijgt iedereen vanaf 60 jaar elk jaar een griepprik aangeboden. Ook mensen met een chronische medische ziekte, zoals longziekten of hartproblemen, krijgen de griepprik aangeboden.

Het griepvaccin dat in Nederland wordt gegeven beschermt tegen vier verschillende typen van het griepvirus.

Bij een kleine groep patiënten met een sterk verhoogd risico op een ernstig, gecompliceerd beloop is bij de eerste verschijnselen van griep vroegbehandeling met antivirale middelen mogelijk.

Meer weten

  • Meer informatie over griep en de griepprik vindt u bij Griep centraal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *