corona vaccinatie herhaalprik

Herhaalprik tegen corona; eerst de risicogroepen daarna alle 12-plussers

Op dinsdag 13 september hebben de eerste mensen een uitnodiging ontvangen voor een herhaalprik tegen corona. Het RIVM begint met het uitnodigen van mensen met de hoogste leeftijden en zal de komende weken alle 60-plussers een uitnodiging sturen. Zorgpersoneel met patiëntencontact wordt uitgenodigd door hun werkgever. Huisartsen sturen de uitnodigingen vanaf begin oktober naar de 60-minners met een verhoogd risico op ernstige COVID-19. Vanaf 19 september zullen de regionale GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)-en de herhaalprik gaan zetten met de recent goedgekeurde vernieuwde vaccins.

Bescherming op peil houden

Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen. Toch wordt er rekening gehouden met een nieuwe coronagolf in het najaar. Om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden en de zorg toegankelijk te houden, heeft het OMT (Outbreak Management Team)-Vaccinatie geadviseerd om in de tweede helft van september een nieuwe vaccinatieronde te starten.

Hierbij worden mensen met een verhoogd risico op ernstige COVID-19 en zorgpersoneel met patiënten- en cliëntencontact als eerste uitgenodigd. Daarna mag iedereen boven de 12 jaar die dat wil een afspraak maken bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst)voor een herhaalprik. Wanneer u aan de beurt bent voor een herhaalprik kunt u deze vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of coronabesmetting halen.

Advies

Het Europees Medicijnagentschap EMA heeft de vernieuwde vaccins recent positief beoordeeld en geregistreerd voor iedereen vanaf 12 jaar. Deze vaccins bevatten naast het spike-eiwit van het originele coronavirus (Wuhan) ook het spike-eiwit van de omikronvariant. De vernieuwde vaccins beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. 

De voordelen van deze herhaalprik wegen voor iedereen vanaf 12 jaar op tegen de mogelijke bijwerkingen. De mensen die binnenkort een uitnodiging ontvangen, hebben het meeste baat bij een herhaalprik; voor de bescherming van zichzelf of voor de bescherming van kwetsbare mensen. De herhaalprik is van extra belang voor degenen die alleen nog maar de basisserie hebben ontvangen.

Eerste uitnodigingen

Vanaf 13 september kunnen mensen met een verhoogd risico op ernstige ziekte en sterfte door COVID-19 een uitnodiging verwachten. Dit zijn alle 60-plussers, de mensen tussen de 12 en 59 die ook uitgenodigd worden voor de jaarlijkse griepprik, mensen met het syndroom van Down en bewoners van zorginstellingen. Zorgmedewerkers die patiënt- of cliëntcontact hebben, kunnen een uitnodiging via hun werkgever verwachten. 

Priklocaties

De regionale GGD-en starten 19 september met het zetten van deze herhaalprik. Bewoners van zorginstellingen krijgen de vaccinatie aangeboden in de instelling zelf, maar kunnen zich desgewenst ook laten prikken op een GGD-vaccinatielocatie. Thuiswonende mensen die niet in staat zijn om zelf of met hulp naar een GGD-vaccinatielocatie te gaan, maar wel een verhoogd risico hebben, kunnen zich melden bij hun huisarts. Zij zullen thuis door de huisarts of een mobiel team van de GGD worden gevaccineerd. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *