griepvaccinatie

Meldingen van bijwerkingen griepvaccinaties 2019/2020

Na de griepvaccinaties 2019/2020 zijn 740 meldingen ontvangen. Er zijn geen nieuwe verontrustende bijwerkingen gevonden. Er is een stijging van het aantal gerapporteerde injectieplaatsreacties en koorts. Er zijn ruim 3 miljoen influenzavaccinaties gegeven.

Meldingen

Na de griepvaccinaties 2019/2020 zijn 740 meldingen van 3.285 mogelijke bijwerkingen ontvangen. Net als in het seizoen 2018/2019 is er een flinke toename van het aantal meldingen.

Vergeleken met het vorige griepseizoen is het aantal meldingen gestegen met ruim 50%. Het grootste gedeelte (90%) van de meldingen kwam van patiënten.

Bijwerkingencentrum Lareb is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen.

Lareb Intensive Monitoring

Ook namen 743 gevaccineerden deel aan Lareb Intensive Monitoring (LIM). LIM is een online onderzoek waarbij informatie verzameld wordt over bijwerkingen. Zij rapporteerden 1.487 mogelijke bijwerkingen. Het aantal deelnemers dat één of meer bijwerkingen noemde was ruim 5% hoger dan in het vorig seizoen.

Bijwerkingen

In de meldingen en in het LIM onderzoek werden injectieplaatsreacties het meest genoemd, gevolgd door koorts en hoofdpijn. Dit bijwerkingenpatroon is vergelijkbaar met dat van eerdere jaren. Wel is er de afgelopen jaren een stijging van het aantal gerapporteerde injectieplaatsreacties en koorts.

Dit zijn reacties die je ook verwacht bij vaccinaties (reactogeniciteit). Wellicht zijn mensen meer dan voorheen geneigd om bijwerkingen te melden. Het is ook mogelijk dat de vaccins iets vaker deze reacties geven .

Meer informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *