Van 16 tot 21 september 2019 organiseren Europese patiëntenorganisaties een Awareness Week om mensen van 60 jaar en ouder bij te spijkeren over een haperende hartklep. Het gaat om het herkennen van symptomen, de gevolgen en het belang om je op tijd te laten onderzoeken met de stethoscoop. Redenen voor actie zijn:
- Aantal mensen met hartklepziekte verdubbelt in de komende 20 jaar: één op de acht mensen, ouder dan 75 jaar, heeft een matig tot ernstige hartklepziekte.
- Hartklepziekte is de minst bekende hartaandoening en dit kan leiden tot levensbedreigende situaties. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 7% van de Nederlandse ouderen boven de 60 jaar kennis heeft van symptomen van een hartklepziekte en zich niet druk maakt om signalen. Daardoor lopen ze de kans niet op tijd een diagnose of behandeling te krijgen.
- Hartklepziekte wordt niet veroorzaakt door een ongezonde leefstijl. Het proces van verkalking of vernauwing heeft meestal met veroudering te maken, een aangeboren oorzaak of een infectie. Als klachten gaan optreden is de ziekte vaak al in een vergevorderd stadium.
- Awareness van symptomen en tijdige ontdekking via de stethoscoop is noodzakelijk om levensbedreigende situaties te voorkomen.
- Het goede nieuws is dat er een (vaak levensreddende) ingreep mogelijk is voor de meeste patiënten met een hartklepziekte, waardoor de functie van de hartklep grotendeels herstelt. Er stroomt dan weer zuurstofrijk bloed door het lichaam en dat biedt de meeste mensen kans op overleving, lucht, energie en mobiliteit.