coronatest

Zelftest of sneltest? Let extra op

Nu er ook zelftesten voor corona op de markt toegelaten zijn, is het voor mensen moeilijker goed onderscheid te maken: mag deze coronatest wel of niet verkocht worden als zelftest? De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zal de komende tijd daarom goed letten op verkopers die ten onrechte antigeen sneltesten verkopen alsof het zelftesten zijn.

Zelftest

Er zijn een paar dingen waar mensen zelf op kunnen letten als ze een aanbod voor een zelftest zien. Zelftesten zijn altijd per stuk verpakt, met alle benodigde materialen. Het woord zelftest staat duidelijk zichtbaar op de verpakking. Het woord sneltest alleen is niet voldoende. Ook staat er een CE-tekentje op de verpakking. Er moet een goede Nederlandse gebruiksaanwijzing bijgevoegd zijn. In die gebruiksaanwijzing staat duidelijk wat voor een test het is, wat het resultaat betekent en wat de gebruiker bij een positieve of negatieve uitkomst moet doen.

Ontheffing

Zodra er een ontheffing is verleend aan een fabrikant voor het op de markt brengen van een zelftest, wordt dat gepubliceerd op Rijksoverheid.nl.  Wie denkt dat een zelftest (mogelijk) niet aan de ontheffingsvoorwaarden voldoet of denkt dat de zelftest een onveilig product is, kan dit melden bij IGJ.  De inspectie heeft daarbij een duidelijke productnaam nodig. Ook een foto van de verpakking en/of gebruiksaanwijzing heeft toegevoegde waarde, of een screenshot van de website.

Zelftesten: alleen voor de zekerheid

Op grote schaal testen op corona draagt bij aan de bestrijding van de pandemie. Ook zelftesten kunnen helpen. Maar let op: de huidige zelftesten zijn niet even nauwkeurig als testen die worden uitgevoerd door een professional. Zelftesten zijn dan ook voor de zekerheid en alleen voor mensen zonder klachten. Wie klachten heeft, moet een professionele test af laten nemen, bij de GGD of een commerciële aanbieder. De maatregelen die de verspreiding van het coronavirus tegen moeten gaan blijven voor iedereen gelden.

Testen in eigen huis

Op deze pagina houdt de inspectie de actuele stand van zaken rond testen in eigen huis bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *