wandel tijdens je werkdag

Beweging tijdens werkdag is essentieel voor de gezondheid

Op de Wandel Tijdens Je Werkdag op 7 april 2022 wordt heel werkend Nederland opgeroepen om te wandelen tijdens hun (thuis)werkdag. En dat is belangrijk, want door de dag heen bewegen is goed voor de hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Kortom; essentieel voor (werkend) Nederland.

Gezondheidswinst

Met deze kennis is het dan ook schokkend om te zien dat Nederlanders dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen (RIVM, 2016). Zeker mensen met bijvoorbeeld een kantoorbaan zitten door de dag te veel. Verschillende keren op een dag – minimaal 20 minuten – bewegen kan al enorme gezondheidswinst opleveren.

“Beweging tijdens werkdag is essentieel voor de gezondheid”,
Koko Beers is neurobioloog en medewerker Kennis & Innovatie bij de Hersenstichting.

Bewegen

Bij voldoende beweging raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de voeding en zuurstof die ze nodig hebben. Ook zorgt bewegen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen én de verbindingen tussen de hersencellen worden sterker. Door beweging verbetert bovendien de werking van signaalstoffen; hierdoor gaat de communicatie tussen hersencellen steeds soepeler.

De positieve effecten van bewegen op een rij:

  • Een beter denkvermogen

Beweging is goed voor het geheugen, aandacht, begrijpen en leren. De prefrontale cortex en hippocampus spelen een belangrijke rol bij het denkvermogen.

  • Goede slaap

Door overdag te bewegen, slaapt men ’s nachts beter. Beweging beïnvloedt de afgifte van het slaaphormoon melatonine op een positieve manier en verbetert zo je slaap-waakritme. 

  • Betere stemming en minder stress

Ook heeft beweging een positieve invloed op de mentale gezondheid. Het zorgt voor een betere stemming en minder stress. Regelmatig bewegen kan zelfs angst- en depressieve klachten verminderen. 

  • Verhoogde weestand

Door regelmatig te bewegen, wordt de weerstand verbeterd. Dit verkleint de kans op ziektes en infecties, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en virussen.

Werkgevers

We roepen alle werkgevers op hun medewerkers te stimuleren om tijdens de werkdag vaker van hun stoel af te komen en meer te bewegen. Dit kan al heel eenvoudig door bijvoorbeeld lunch- of vergaderommetjes te stimuleren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *