twee spelende meisjes in de tuin

Bewegingsarmoede verminderen begint bij kinderen

‘De druk op de gezondheid neemt hard toe door bewegingsarmoede’, stelde Jac Orie eerder deze week. Ook het Sportakkoord bevestigt deze trend: de bewegingsvaardigheden van kinderen zijn de laatste decennia achteruit gegaan. Deze trend kan worden gekeerd door juist al op jonge leeftijd gezonde beweeggewoonten aan te leren.

Beweeggedrag en gezondheid

Al op jonge leeftijd is er een relatie tussen beweeggedrag en gezondheid. Kinderen die op jonge leeftijd weinig bewegen, bewegen op latere leeftijd ook te weinig en hebben daarmee een grotere kans op chronische aandoeningen zoals overgewicht en diabetes.

Deze kinderen zouden namelijk op latere leeftijd hun beweeggedrag moeten veranderen, wat een stuk lastiger is dan wanneer gezonde gewoonten op jonge leeftijd aangeleerd zouden zijn.

twee rennende jongetjes in het park

Motorische vaardigheden

Een kind dat op jonge leeftijd veel beweegt, ontwikkelt verschillende motorische vaardigheden. Dit maakt bewegen makkelijker en leidt tot meer zelfvertrouwen.

Gecombineerd zorgen deze twee effecten voor meer plezier in bewegen. Essentieel, want plezier is de belangrijkste voorspeller voor het ontwikkelen van beweeggewoonten.

Veel en gevarieerd bewegen

Het is daarom van groot belang om kinderen juist op jonge leeftijd te stimuleren om veel en gevarieerd te bewegen. Dit kan door veel beweging in de dag te brengen en kinderen te laten oefenen met verschillende bewegingen zoals rennen, balanceren en stoeien.

Zo kun je bewegingsarmoede op een laagdrempelige manier voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *