Nationale Suiker Challenge 2022

Bijna 7 miljoen suikerklontjes besparen

De Nationale Suiker Challenge gaat maandag 13 juni van start. Een initiatief van het Diabetes Fonds om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun dagelijkse suikerinname. Belangrijk omdat het aantal mensen met overgewicht en diabetes type 2 stijgt.

7 miljoen suikerklontjes

70.000 Nederlanders gaan deze vijfde editie de uitdaging aan en eten en drinken een week lang geen toegevoegde suikers. Daarmee besparen zij samen bijna 7 miljoen suikerklontjes. De Nationale Suiker Challenge duurt tot en met zondag 19 juni.

Obesitas-epidemie

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een obesitas-epidemie. Bijna zes op de tien volwassenen in Europa hebben overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas). En dat aantal groeit blijkt uit een recent rapport. 

In Nederland heeft de helft van de volwassenen (ernstig) overgewicht. Doen we niets, dan stijgt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het aantal Nederlanders met overgewicht in 2040 tot 62%.

We moeten nu in actie komen om deze opmars van (ernstig) overgewicht tegen te gaan”, zegt Diena Halbertsma, algemeen directeur bij het Diabetes Fonds. 

“Want als we zo doorgaan, dan krijgt een op de drie volwassenen in Nederland die nu 45 jaar of ouder zijn in de toekomst diabetes type 2. Nu al hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land deze ziekte en wekelijks komen daar duizend mensen bij. Overgewicht verhoogd het risico op diabetes type 2 met alle complicaties van dien zoals beschadiging aan ogen, nieren, hart en bloedvaten”, aldus Halbertsma.

Nationale Suiker Challenge 2022

Minderen met suiker

Nederlanders krijgen veel toegevoegde suikers binnen. Bij volwassen Nederlanders is die suikerinname gemiddeld 20 kilo per jaar. Dat komt omdat veel producten sterk bewerkt zijn en toegevoegde suikers, zout en ongezond vet bevatten. In die producten zitten vaak weinig gezonde voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

Kim Brouwers, diëtist en kennisspecialist voeding en preventie diabetes type 2: “Eet en drink je veel van deze sterk bewerkte producten, dan krijg je (ongemerkt) veel toegevoegde suikers binnen wat kan leiden tot overgewicht. Een gezonde levensstijl kan (ernstig) overgewicht, en daarmee diabetes type 2, in veel gevallen voorkomen. Een gezond voedingspatroon helpt daarbij. Met de challenge inspireren we dan ook mensen om te koken met verse en onbewerkte producten. Dat is gezonder en ook nog eens lekker.” 

Kim heeft drie handige tips om te minderen met toegevoegde suikers:

1.   Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten.

2.   Maak een weekplanning voor je hoofdmaaltijden en haal alvast de boodschappen in huis.

3.   Experimenteer met kruiden en specerijen om je gerecht mee op smaak te brengen. 

Meer dan bewustwording

Met de Nationale Suiker Challenge maakt het Diabetes Fonds mensen bewust van toegevoegde suikers.

Met alleen bewustwording kom je er niet”, zegt Halbertsma. Volgens haar moet het maken van een gezonde keuze ook de makkelijke en goedkope keuze zijn. “Dat moeten we met elkaar doen. Daar hebben we ook de overheid en voedingsindustrie voor nodig. Want het wordt mensen niet makkelijk gemaakt om gezonder te eten. Samen moeten we werken aan een gezonde voedselomgeving”, aldus de directeur. 

Nationale Suiker Challenge

De Nationale Suiker Challenge is een initiatief van het Diabetes Fonds en vindt plaats van 13 t/m 19 juni. De uitdaging is zeven dagen gezond eten en drinken zonder toegevoegde suikers.

Deelnemers kunnen gratis meedoen aan de challenge en worden op een leuke en positieve manier geholpen om thuis gezonder te eten met een digitaal magazine vol tips, inspiratie, interviews, gezonde recepten en motivatie via social media en e-mail. Speciaal voor werkgevers heeft het Diabetes Fonds een toolkit ontwikkeld voor op de werkvloer.

Meer informatie en deelnemen: www.suiker-challenge.nl. Ervaringen deel je via #suikerchallenge en @mindersuiker. Ook na 19 juni is het mogelijk om mee te doen aan de Nationale Suiker Challenge. Het Diabetes Fonds wil mensen die gezonder willen eten helpen door de challenge het hele jaar door aan te bieden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *