De Voedingswaardewijzer

De voedingswaardewijzer biedt diepgaand inzicht in voedingswaarden

Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van het assortiment in de supermarkt uit verarmd en ongezond voedsel bestaat. Veel consumenten hebben moeite met het maken van gezonde keuzes en consumeren te veel ongezonde producten. Het boek ‘De voedingswaardewijzer‘ helpt om meer inzicht te krijgen in de samenstelling van voedingsmiddelen, zodat men bewustere keuzes kan maken bij het vullen van het boodschappenmandje.

Meer dan 800 voedingsmiddelen

De auteur van dit boek, Juglen Zwaan, heeft voor dit project de hulp ingeschakeld van getalenteerde experts op het gebied van formules, wiskunde, programmeren, algoritmes en grafische vormgeving. Het resultaat is een baanbrekend boek dat lezers helpt om in één oogopslag de voedingswaarde van meer dan 800 voedingsmiddelen te begrijpen. De auteur zocht zelf naar een boek als dit, maar ontdekte dat het nog niet bestond. Daarop besloot hij dit boek zelf te gaan maken.

De Voedingswaardewijzer

‘De voedingswaardewijzer’ presenteert op visuele wijze de voedingswaarden van alledaagse voedingsmiddelen die in de supermarkt te vinden zijn. Uniek hierbij is dat de voedingswaarde zowel per 100 gram, als per portie worden weergegeven. Hierdoor is het eenvoudig om te zien hoeveel men van een bepaalde nutriënt met een portie binnenkrijgt. Dit wordt extra duidelijk door de voedingswaarden te koppelen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) met behulp van een percentagebalk.

Extra informatie

Het boek bevat naast de basis voedingswaarden ook extra informatie over de zuurgraad (pH), glycemische index (GI) en glycemische lading (GL), en de NutriScore van voedingsmiddelen. Deze waarden worden visueel weergegeven met gekleurde bolletjes, waarbij rood betekent wegblijven, oranje staat voor af en toe eten en groen aangeeft dat het voedingsmiddel regelmatig op het menu kan staan.

Nutriëntdichtheid van voedingsmiddelen

In samenwerking met wetenschappers is er bovendien een innovatief algoritme ontwikkeld dat de nutriëntdichtheid van voedingsmiddelen kan berekenen. Hiermee is het mogelijk om voedingsmiddelen onderling te vergelijken op basis van hun voedingswaarde. Dit algoritme staat bekend als de Food Value Score (FVS), een systeem dat veel verder gaat dan de bekende NutriScore.

Food Value Score

De FVS houdt niet alleen rekening met basisfactoren zoals calorieën, suiker, zout en vet, maar kijkt ook naar de aanwezigheid van vitamines, mineralen en actieve plantenstoffen in voedingsmiddelen. Bovendien wordt er rekening gehouden met de balans tussen gezonde en ongezonde nutriënten, zoals verschillende soorten vetten. Daarnaast is er extra aandacht voor nutriënten waar westerlingen vaak een tekort aan hebben, door deze zwaarder te laten meewegen in de berekening.

Top 25 voedingsmiddelen

Verder bevat ‘De voedingswaardewijzer’ uitgebreide toplijsten met de top 25 voedingsmiddelen die het meeste van een bepaalde nutriënt bevatten, rekening houdend met portiegrootte. Het boek legt ook uit wat de functie is van alle voedingsstoffen en baseert zich op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Doelgroep

Het boek is bedoeld voor een brede doelgroep, waaronder artsen, diëtisten, therapeuten en mensen met een grote belangstelling voor voeding en gezondheid. En het is toegankelijk voor zowel professionals als leken en is uniek in zijn soort.

Over de auteur

Juglen Zwaan is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer en De receptenwijzer. Juglen is inmiddels meer dan 8 jaar onderdeel van het radioprogramma gezondheidsnieuws en is vaste gast in het TV-programma Wat eten we op SBS6. Studeerde Voeding & gezondheid aan de Open Universiteit. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Juglen is een voorstander van puur natuur. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visies.

Boekgegevens

Titel: De Voedingswaardewijzer
Auteur: J. Zwaan
ISBN: 9789083317908
Aantal pagina’s: 496
Prijs: € 35,-

Verkrijgbaar vanaf 21 april bij de alle fysieke en online boekhandels van Nederland en Vlaanderen.

De Voedingswaardewijzer, Juglen Zwaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *