suikertax

Diëtisten zien kansen bij het invoeren van de suikertax

Staatsecretaris Blokhuis heeft in zijn brief aan de kamer laten weten dat de suikertax vooralsnog niet wordt ingevoerd. Hij baseert zich daarbij op het advies van het RIVM, maar ook gelooft hij in de ingezette samenwerking met producenten en supermarkten binnen het Preventie Akkoord.

Nationaal Preventieakkoord: De Rijksoverheid heeft samen met meer dan 70 maatschappelijke organisaties het Nationaal Preventieakkoord gesloten. Daarin staan meer dan 200 afspraken om Nederland gezonder te maken.

Opmerkelijk

“Opmerkelijk”, vindt Bianca Rootsaert, directeur van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD). “Pas als je het invoert kun je het effect goed meten. Vooral diëtisten kunnen, samen met iedereen in Nederland die worstelt met de complexiteit van overgewicht, een bijdrage leveren aan onderzoek in de praktijk om aantoonbaar te maken of het (al dan niet) succesvol is”.

overgewicht-weegschaal

RIVM

Het onderzoek van het RIVM laat zien dat de wijze van invoeren en de manier waarop een samenleving omgaat met voeding bepalend is of het invoeren van de suikertax tot een gewenst effect leidt; namelijk de consumptie van minder suikerrijke producten met een gezondere bevolking als doel. In sommige landen heeft het ook echt effect, aldus het RIVM.

NVD: Suikertax niet de enige oplossing, maar wel invoeren.

Succes afhankelijk van veel factoren

Bianca Rootsaert: “Als NVD zijn we in eerste plaats groot voorstander van het ingezet overheidsbeleid van zelfregie en samen-management en dat het veranderen van leefstijl een proces is van mensen zelf.  Daarnaast is overgewicht vaak oneindig veel complexer dan een paar kilootjes eraf en ook vaak medischer dan we denken. Een omgeving waarbij er continu prikkels worden uitgezonden om slecht te eten helpt bij dit alles echt niet.  We begrijpen ook dat het invoeren van zo’n tax en het succes ervan, afhangt van veel factoren en dat elk land zijn eigen unieke setting kent”.

Desondanks hadden we graag gezien dat de suikertax zou zijn doorgevoerd, niet omdat het de oplossing is, maar een mogelijk ondersteunende maatregel binnen het pakket van maatregelen die er voor zorgt dat we Nederland gezonder maken. Dat hadden we graag willen onderzoeken”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *