man met springtouw

Driekwart van de 60-plussers vindt een goede weerstand belangrijker door corona

Door corona vindt twee derde van de Nederlanders het belangrijker dan voorheen om een goede weerstand te hebben. 60-plussers delen deze mening nog vaker: driekwart van hen hecht meer waarde aan een sterke weerstand door corona.

Dat blijkt uit een flitspeiling onder ruim 1.500 Nederlanders voor de campagne Fit op jouw manier van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

“Nu het aantal coronabesmettingen toeneemt, is het extra belangrijk om te zorgen voor een goede weerstand”, vertelt voormalig huisarts Ted van Essen.

Goede weerstand

Hoewel Nederlanders in de flitspeiling aangeven waarde te hechten aan een goede weerstand, denkt een kwart geen sterke weerstand te hebben.

“Als je je weerstand wil verbeteren, kunnen kleine veranderingen binnen een paar weken al een groot effect hebben”, vertelt Van Essen.

“Denk aan meer water drinken en extra bewegen. Daardoor voel je je fitter en ben je beter beschermd tegen ziekmakers, zoals virussen. Fitter worden doet iedereen op zijn eigen manier. Om fitter te worden en te blijven, is het goed om de manier te vinden die bij jou past en die je kan volhouden.”

man met bakje groente

5 tips om fitter te worden en je weerstand te verbeteren

 1. Ga wat vaker staan
  Regelmatig staan is goed voor je. Probeer daarom af en toe de benen te strekken. Bijvoorbeeld door staand televisie te kijken. En als je dan toch staat, zwaai dan ook eens met je armen. Of probeer eens mee te doen met Nederland In Beweging! van omroep MAX. Elke werkdag te volgen om 9:15 uur op NPO1. 
 2. Drink meer water
  Voor een sterke weerstand is het belangrijk om voldoende water te drinken. Iedere dag anderhalf tot twee liter. Zet bijvoorbeeld een kan water op tafel. Die drink je bijna vanzelf leeg.
 3. Bak eens in olie, niet in boter
  Olie bevat minder verzadigd vet en dat is beter voor je hart en bloedvaten. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft.
 4. Stap een halte eerder uit
  Reis je met het openbaar vervoer? Als je een halte eerder uitstapt en het laatste stukje loopt, breng je meer beweging in je dag. En regelmatig meer bewegen draagt bij aan een goede weerstand. 
 5. Ontspan met een puzzel
  Puzzelen is een goede manier om te ontspannen en vermindert stress. Maak eens een kruiswoordpuzzel, sudoku of een legpuzzel. Dat werkt vaak goed om je hoofd leeg te maken.

Meer weten?

Er zijn ontelbare manieren om fitter te worden en je weerstand te verbeteren. Ontdek wat bij jou past op: www.fitopjouwmanier.nl.


Over de flitspeiling

De peiling is van 1 tot en met 7 oktober 2021 uitgevoerd door PanelWizard voor de campagne Fit op jouw manier in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan het onderzoek namen 1.542 respondenten deel van 18 jaar en ouder. De flitspeiling is representatief naar geslacht, leeftijd, gezinssituatie, arbeidsparticipatie, opleiding, regio en etniciteit.

Over de campagne

Een gezondere leefstijl ontwikkelen is belangrijk. Juist nu. De campagne’ Fit op jouw manier’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te laten zien en ervaren hoe je met eenvoudige stappen fitter kunt worden. De campagne is tot stand gekomen met hulp van onder andere het Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Voedingscentrum en het RIVM en wordt gesteund door organisaties zoals GGD-GHOR.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *