fietsen

Driekwart van alle hersencellen zijn betrokken bij fietsen

Het doel van de landelijke Fiets naar je Werk Dag is om werkend Nederland uit de auto te krijgen en op de fiets naar hun werk te laten gaan. Een mooi initiatief om Nederlanders meer te laten bewegen door de dag heen. En dat is belangrijk, want bewegen is een belangrijke manier om zo gezond mogelijk te blijven.  

Goed voor je hersenen

Bewegen is goed voor je hersenen. Het verbetert het geheugen, zorgt voor een betere nachtrust en vermindert stress. Daarnaast verkleint bewegen het risico op hersenaandoeningen zoals dementie, depressie en Parkinson.  

Actieve hersencellen 

Fietsen; het gebeurt zonder erbij na te denken. Maar ondertussen zijn de hersenen volop aan het werk. Maar liefst driekwart van alle hersencellen zijn betrokken bij beweging. 

De hersenen bestaan uit verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen functie. Om goed te kunnen bewegen, werken verschillende hersengebieden nauw samen. Met elkaar én met je spieren. De hersengebieden sturen bewegingen aan door signalen te geven aan onze spieren. Maar ook aan andere delen van het lichaam, zoals bijvoorbeeld je ogen en oren.  

 Soepele hersenen 

Wanneer men voldoende beweegt, raken de hersenen goed doorbloed en krijgen ze de zuurstof en voeding die ze nodig hebben. Nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen worden sterker. Daarnaast verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Dit alles zorgt ervoor dat de hersenen langer soepel blijven. 

Koko Beers is neurobioloog en medewerker Kennis & Innovatie bij de Hersenstichting

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *