Jonge dame ligt op een strandstoel te zonnen aan de rand van het zwembad. Ze trekt haar strooien hoed half over haar gezicht ter bescherming tegen de zonkracht.

Eerst even de zonkracht checken!

Uit recent onderzoek van het Nationaal Huidfonds blijkt dat de kennis over zonkracht onder Nederlanders laag is. Zonkracht, ook UV-index genoemd, geeft aan wat de kracht van de zon is.

Zonkracht

Als de zonkracht 3 of hoger is, is het belangrijk je te beschermen tegen de negatieve effecten van uv-straling van de zon. Dat betekent: weren, kleren en smeren om huidveroudering en huidkanker te voorkomen.

Nationaal Huidfonds: ‘even de zonkracht checken’ zou dagelijkse routine moeten worden!

Slechts 49% van de ondervraagden weet dat de zonkracht in het voorjaar net zo sterk is als in de zomer.

Zonkracht is een maat (getal) voor de hoeveelheid ultraviolette straling (UV) in het zonlicht die de grond op aarde bereikt. Wanneer de zon hoog staat, is de weg door de atmosfeer korter, en wordt er dus minder zonlicht gefilterd.

De zonkracht is in het voorjaar net zo sterk als in de zomer. Dat heeft te maken met de stand van de zon in deze seizoenen: de zon komt in de lente even hoog als in de zomer.

Temperatuur zegt niets over zonkracht

De zonkracht varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte is geen goede maat voor de zonkracht. Op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Dat is gevaarlijk omdat je dan niet in de gaten hebt dat je verbrandt.

Daarom roept het Nationaal Huidfonds op om van april tot en met september dagelijks de zonkracht te checken. Dit kan via weerapps en de websites van het KNMI en het RIVM.

Veel mensen checken ’s ochtends de weersverwachting. Wij adviseren om dan óók de zonkracht te controleren. Als je de (verwachte) zonkracht weet, dan kan je beschermende maatregelen nemen. Zo’n routine zorgt ervoor dat je huidschade zoals huidveroudering en huidkanker kan voorkomen.”, aldus Marijne Landman, directeur Nationaal Huidfonds: “Ons motto in de lente en zomer: geniet, maar verbrand niet!”.

Opvallende andere resultaten uit het onderzoek:

  • Slechts 38% van de ondervraagden weet dat je vanaf zonkracht 3 kunt verbranden
  • 48% weet niet dat de zon op een koele dag net zo krachtig kan zijn als op een warme dag
  • 27% is redelijk tot goed bekend met begrippen als zonkracht, zonkrachtschaal en uv-index

Meer over weren, kleren, smeren?

Het onderzoek van het Nationaal Huidfonds is in samenwerking gedaan met de Universiteit van Maastricht en is uitgevoerd door Motivaction.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *