gezonde voeding salade

In 2021 gezonder eten? Zo gaat het je lukken!

Veel Nederlanders maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ze willen bijvoorbeeld afvallen, gezonder eten of iets doen voor het milieu. Maar zo’n voornemen kan moeilijk zijn om vol te houden. Expert voeding en gedrag Roel Hermans van het Voedingscentrum legt uit hoe dat komt en hoe het dit jaar wél lukt.

Goede voornemens

In januari gaan veel mensen aan de slag met goede voornemens. “Vaak zie je dat goede voornemens niet nieuw zijn”, zegt Roel Hermans. “Het zijn vaak dingen die mensen al langer willen, zoals afvallen of gezonder eten. Ze komen elk jaar terug. Het zijn dus eigenlijk hernieuwde voornemens”.

Uit onderzoek blijkt dat maar weinig mensen hun goede voornemen lang volhouden. “Dat is iets heel menselijks. Als je je gedrag wilt veranderen, moet je daar bewust mee aan de gang. Dat vinden we lastig, omdat dit energie kost en het ook niet altijd even leuk is om gedrag te veranderen”.

gezonde voeding fruit

Concreet plan

Hoe zorg je dat je ze deze keer wél volhoudt? “Het is belangrijk om realistisch te zijn. Vaak leggen we de lat te hoog. Daardoor wordt het juist moeilijker om het gewenste gedrag vol te houden”. Schep dus geen torenhoge verwachtingen voor jezelf, maar kijk wat voor jou haalbaar is en bij jouw situatie past. “Het helpt om een concreet en realistisch plan te maken, met een duidelijk doel en acties. Een plan waar je graag mee aan de slag wilt en dat past bij je dagelijkse leven”.

Helder en specifiek

Het is belangrijk je doel zo helder en specifiek mogelijk te maken. ‘Ik wil gezonder eten’,  is volgens Hermans niet concreet genoeg, want het is onduidelijk wat je dan precies gaat doen. Is extra fruit eten voldoende? Of kun je ook vaker frisdrank inruilen voor een drankje zonder suiker?

“Maak je gedrag dus heel concreet en stel bijvoorbeeld het doel om elke dag twee stuks fruit te eten. Of om een keer per dag dat glas frisdrank te vervangen voor een glas water”.

Kleine stappen

Het is belangrijk om niet te veel in één keer te willen. “Deel je goede voornemen op in kleine, haalbare stappen”. Heb je jezelf bijvoorbeeld voorgenomen om gezonder of duurzamer te eten? Het maken van een Eetwissel is een goed voorbeeld van een kleine, concrete stap die daaraan bijdraagt.

Eetwissels

“Eetwissels kun je maken binnen wat je nu al eet. Ruil bijvoorbeeld bij je ontbijt witbrood in voor volkorenbrood. Of kies voor een cracker met kaas in plaats voor een snackreep. Van daaruit kun je verder uitbouwen naar meer nieuwe, goede gewoontes”.

Niet te streng zijn voor jezelf

“Wees ook geduldig”, zegt Hermans. “Je gedrag veranderen vraagt om een kritische blik naar jezelf, maar ook een milde blik. Je bereikt je doel niet in één dag. Stel je hebt toch een keer de lokroep van de snoeppot niet kunnen weerstaan. Dat is niet erg, belangrijk is hoe je ermee omgaat. Ga niet bij de pakken neerzitten, maar pak de draad weer op. Neem jezelf gewoon voor om de volgende keer weer een appel te pakken als je trek krijgt tussendoor”.

Meer informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *