sportschoen

Jongeren meer laten bewegen is lastig

Het is één van de harde noten in de gedragswetenschap om te kraken: hoe zorgen we ervoor dat jongeren meer bewegen? Volgens gedragswetenschapper Thabo van Woudenberg begint een oplossing bij het veranderen van hun normen over bewegen. Hij is donderdag 16 januari 2020 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op onderzoek naar hoe invloedrijke jongeren in de sociale omgeving de jeugd meer kunnen laten bewegen.

De norm onder jongeren

Het overgewicht onder jongeren is de afgelopen jaren toegenomen en jongeren in Nederland zitten veel stil. De gemiddelde 12- tot 17-jarige zit bijvoorbeeld bijna 10 uur per dag. Een oorzaak is dat jongeren naast het sporten maar weinig bewegen in hun vrije tijd. Van Woudenberg: “Op een gegeven moment vinden ze buiten zijn niet meer cool, dat is de norm onder jongeren”.

Vlogs van influencers

Voor zijn proefschrift testte Van Woudenberg hoe invloedrijke jongeren via hun sociale netwerk het beweeggedrag van klasgenoten kunnen beïnvloeden. In zijn onderzoek werden de jongeren daarvoor op verschillende manier benaderd en getraind.

Zo keek Van Woudenberg of vlogs over bewegen van invloedrijke jongeren uit de klas de rest van de jongeren meer aan het bewegen kunnen krijgen. Ook testte hij of de invloedrijke jongeren online te trainen zijn om ambassadeur te worden voor meer bewegen, zodat ze de rest van de klas positief kunnen beïnvloeden.

Van Woudenberg  zag vooral dat deze interventies meer de norm dan het gedrag veranderen. De jongeren zijn dus niet meer gaan bewegen maar hadden wel het idee dat hun sociale omgeving actiever werd. ‘Mijn veronderstelling is dat als we op lange termijn de norm weten aan te passen door onze interventies, dat jongeren wel meer gaan bewegen. Helaas liepen mijn experimenten niet lang genoeg om dat te testen.’

Omgeving

Een andere uitkomst van het onderzoek van Van Woudenberg gaat over de omgeving waarin jongeren verkeren. “Jongeren die bevriend met elkaar zijn hebben vaak hetzelfde beweeggedrag, maar het geldt ook voor mensen die vaak in elkaars buurt zijn of veel online met elkaar praten”.

Het promotieonderzoek van Thabo van Woudenberg is onderdeel van het onderzoeksproject Mymovez waarin wordt gekeken hoe de sociale omgeving kan bijdragen aan een gezonde levensstijl van jongeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *