NOC NSF Nationale Sportweek 2021

Kom in beweging tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek!

Van vrijdag 17 tot en met zondag 26 september staat tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek heel Nederland in het teken van de sport. Gemeenten, sportbedrijven, sportbonden en talloze sportclubs organiseren tien dagen lang diverse sportieve activiteiten om zoveel mogelijk mensen (weer) te laten sporten en bewegen. 

Sport doet iets met je

Het thema van de Nationale Sportweek is: ‘Sport doet iets met je’. Deelnemers kunnen tijdens deze tien dagen ervaren dat sport voor iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, toegankelijk is.  

Er zijn dit jaar vijf host cities die aan de sportweek deelnemen. Alphen aan den Rijn, Coevorden, Eindhoven, Lelystad en Nieuwegein hebben als host city een uitgebreid programma. Maar ook in andere gemeenten worden sport- en beweegactiviteiten georganiseerd en openen honderden sportclubs hun deuren.

Een uitgebreid overzicht van de activiteiten is te vinden op www.nationalesportweek.nl.

Een greep uit het programma

  • In Eindhoven is op 17 september een avondprogramma over Veilig Sportklimaat, waar Humberto Tan met gasten aan de hand van stellingen en video’s in gesprek gaat over discriminatie, inclusie, diversiteit en verschillen in de sport.
  • In Alphen aan den Rijn is er op 19 september een Watersportdag en staat de zondag daarna in het teken van positieve gezondheid.
  • Lelystad lanceert de Sportspullenmarkt op dinsdag 21 september tussen 15.00 en 19.00 uur in Atolplaza. In aanloop naar deze dag kan iedereen zijn nog goede of herbruikbare sportspullen inleveren. De Sportspullenbank is bedoeld voor Lelystedelingen die het financieel niet breed hebben.
  • In Nieuwegein is op 22 september een speciale Outdoordag. Deze dag staat onder leiding van Dai Carter (bekend van het populaire televisieprogramma ‘Kamp van Koningsbrugge’), waar honderd jongeren de uitdaging aangaan of ze ‘Defensie Fit’ zijn.
  • SportDrenthe zet een speciale bakfiets in, die een ronde maakt door de twaalf gemeenten in de provincie Drenthe. Zowel de start als finish zijn in host city Coevorden. Iedere gemeente zorgt voor een eigen programma, waarbij de deelnemers o.a. kunnen kennismaken met BMX en ontdekken wat discgolf is. 

10@10 Challenge

Vanuit de European Week of Sports, waar dit jaar 41 EU-landen aan deelnemen, wordt op 22 september de 10@10 Challenge georganiseerd voor scholen. Onder aanvoering van bekende sporters gaan leerlingen om 10.00 uur tien minuten met elkaar bewegen.

Door de 10@10 Challenge maken de kinderen kennis met allerlei verschillende beweegoefeningen en sporten. Zo ontdekken ze dat er heel veel manieren zijn om lekker te bewegen!

Voor een kind is het namelijk goed om meerdere sporten te ontdekken en zich breed te oriënteren. Dit is de basis van een goede start en voor een leven lang met plezier (vaardig) bewegen.

Sporten houdt je fit en gezond 

Richard Kaper, manager sportparticipatie bij NOC*NSF: “Tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek laten sportclubs en sportaanbieders in zo’n honderd gemeenten zien hoe leuk het is om te sporten en hoe toegankelijk sport is voor iedereen. Dat is dit jaar extra belangrijk, omdat Nederlanders door de coronacrisis aanzienlijk minder hebben bewogen, zo blijkt uit onderzoek. En dat terwijl sporten en bewegen juist ervoor zorgt dat we fit en gezond blijven. De Nationale Sportweek wordt daarom niet alleen aangegrepen om het nieuwe sportseizoen te openen, maar ook om de kracht van sport in heel Nederland weer flink in de etalage te zetten.”

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF: “De sporters van TeamNL hebben met hun prestaties tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio laten zien hoe zij het beste uit zichzelf haalden. Daarmee hebben ze ook andere Nederlanders geïnspireerd om in beweging te komen. Ieder op haar of zijn niveau. De Nationale Sportweek is een prachtig moment om nieuwe sporten uit te proberen en te ontdekken wat bij jou past en waar jij met plezier het beste uit jezelf haalt.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *