Leefstijladvies Bas van de Goor Foundation

Leefstijl als medicijn bij diabetes

De vakgroep Gezondheidspsychologie van de Open Universiteit organiseert in samenwerking met de Bas van de Goor Foundation op 18 november 2021 de gratis online conferentie ‘Leefstijl als medicijn bij diabetes’.

Naast een inspirerend gesprek met oud-topsporter Bas van de Goor, vinden interactieve discussies plaats en worden uitdagingen en mogelijkheden van leefstijl als medicijn bij diabetes vanuit verschillende perspectieven besproken.

Bericht van de Open Universiteit:

De coronamaatregelen zijn aangescherpt en dat heeft als gevolg dat de live-uitzending vanuit de Open Universiteit in Heerlen niet door kan gaan.

We hebben ons daarom genoodzaakt gezien om de conferentie te annuleren. Zodra de omstandigheden het toelaten zullen we een nieuwe datum bekendmaken.

15 november 2021

Is het zo simpel?

Leefstijl als medicijn… Een wandelinterventie op recept om mensen met diabetes structuur te bieden, hen te helpen het optimale resultaat uit hun lichaam te halen en dat onder begeleiding van een coach. Leuk bedacht topsporters en wetenschappers, maar zo simpel werkt een leefstijlverandering niet in de praktijk! Deze online conferentie is bedoeld om een prikkelende discussie op gang te brengen.

Evidence-based leefstijl interventies toepassen in de praktijk

Gezonder leven heeft een positieve invloed op de algehele gezondheid en kan de ernst van diabetes verminderen. Verandering van leefstijl kan soms zelfs medicatie overbodig maken. Alle reden dus om eerder en vaker voedings- en leefstijladvies in te z

etten. De boodschap ‘meer bewegen, gezondere voeding, maar ook stressreductie en meer slapen, als medicijn’ staat echter volop ter discussie. We erkennen het belang van een gezondere leefstijl wel, maar bewustzijn is niet genoeg.

Leefstijlaanpassingen langdurig volhouden

Er zijn maar weinig mensen die leefstijlaanpassingen langdurig volhouden. Processen die van invloed zijn op ons gedrag en onze gezondheid betreffen een wisselwerking tussen onze interne eigenschappen (persoonlijkheid, genetische aanleg, mogelijkheden en beperkingen) en externe prikkels vanuit de omgeving.

Hoe kun je mensen helpen gezondere keuzes te maken in een omgeving waarin ze bijna continu verleid of aangespoord worden tot consumeren? Dat is een belangrijk onderdeel in de zorg voor mensen met diabetes en het komt vaak terug in de spreekkamer van zorgprofessionals zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners.

Onderzoek naar beïnvloeding van (on)gezond gedrag

Gezondheidspsychologen doen veel onderzoek naar de verklaring en beïnvloeding van (on)gezond gedrag. Er wordt ook steeds vaker met een vinger gewezen naar de overheid, want zonder effectieve aandacht voor leefstijl blijft de zorg eigenlijk dweilen met de kraan open. Laten we onze krachten bundelen tijdens dit online symposium!

Hoe kunnen we mensen met diabetes bewegen naar gezondere keuzes zonder een eigen-schuld-dikke-bult verhaal? Hoe kunnen we onze omgeving gezonder inrichten? Hoe kunnen we de wetenschappelijke benadering van leefstijl interventies beter toepassen in de praktijk?

Sprekers: onder anderen Bas van de Goor en Erik Scherder 

Om deze vragen te beantwoorden helpt het om vanuit verschillende invalshoeken naar leefstijl als medicijn bij diabetes te kijken.

  • Prof. dr. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, geeft uitleg over onze begeerte voor ongezonde snacks, die diep verankerd is in ons brein. Gelukkig kunnen we onze hersenen wel trainen om blijer te worden van gezondere keuzes.
  • Donja de Ronde en Wil Vught hebben allebei diabetes. Zij hebben aan den lijve ondervonden hoe belangrijk gezondere leefstijlkeuzes zijn voor het verloop van hun ziekte en kwaliteit van leven. Ze delen open en kwetsbaar hun persoonlijke verhaal. 
  • Praktijkondersteuners Manja Schroen en Lilianne Kuypers maken het verschil door als zorgprofessional niet alleen het medisch regime te ondersteunen, maar ook als sociale verbinder en rolmodel te fungeren in hun zorg aan mensen met diabetes. Ze delen graag hun ervaringen en visie op de uitdagingen en de kansen in diabeteszorg.
  • Dr. Trijntje Völlink is gezondheidspsycholoog en pleit ervoor om leefstijlcoaching nu echt eens anders te gaan doen. Zoals gesprekken voeren die wél wat opleveren en vooral leuker zijn om te doen, voor zowel de zorgprofessional/coach als de persoon met diabetes. Trijntje geeft concrete handvatten van motiverende gespreksvoering. Zij leert ons oordeelvrij te onderzoeken waar de energie momenteel goed zit en waar deze nog versterkt kan worden; van probleemgericht naar meer oplossingsgericht coachen.

De dag wordt gepresenteerd door Bas van de Goor, voormalig topvolleyballer, hij heeft zelf diabetes type 1 en is directeur van de Bas van de Goor Foundation, dagvoorzitter is dr. Marjan Nijkamp, universitair docent Gezondheidspsychologie aan de Open Universiteit.

Aanmelden

Aanmelden voor de online conferentie kan via het aanmeldformulier. Na inschrijving ontvang je een bevestiging per mail. Kort voor de conferentie ontvang je van ons een link waarmee je toegang krijgt tot het symposium en de virtuele klassen (de deelsessies).

Samenwerking Open Universiteit met Bas van de Goor Foundation

De conferentie ‘Leefstijl als medicijn bij diabetes’ wordt georganiseerd door de Open Universiteit in samenwerking met de Bas van de Goor Foundation. De conferentie is een initiatief dat voortkomt uit de onderzoeksactiviteiten van de faculteit Psychologie, vakgroep Gezondheidspsychologie.

De Bas van de Goor Foundation brengt mensen met diabetes in beweging naar een betere kwaliteit van leven. Zij geven informatie, organiseren sportieve evenementen, en delen ervaringen van anderen.

1 gedachte over “Leefstijl als medicijn bij diabetes”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *