Nutri Score logo

Makkelijker gezonde voedingskeuzes maken

De Nutri-Score, een Europees voedingskeuzelogo voor supermarkten dat bedoeld is om consumenten in een oogopslag te laten zien hoe gezond een product is, ontvangt al enige tijd kritiek van voedingsdeskundigen en voedselproducenten.

Het logo zou niet altijd in lijn liggen met de algemene voedingsrichtlijnen, waardoor de scores voor verwarring kunnen zorgen bij de consument.

Consument maakt met verbeterde Nutri-Score makkelijker gezondere voedingskeuzes.
Ceel Elemans, Sector specialist Food, ING

Nutri-Score

Nederland heeft besloten tot invoering van de Nutri-Score, maar wel op voorwaarde dat het logo beter aansluit op de Nederlandse voedingsrichtlijnen zoals de Schijf van Vijf.

Nu de internationale wetenschappelijke Nutri-Score werkgroep aangescherpte criteria heeft vastgesteld en de systematiek heeft bijgesteld is de verwachting dat het logo officieel in Nederland ingevoerd zal gaan worden.

Ongezoete en gezoete producten

Zo is er nu binnen de productcategorie zuivel een groter onderscheid tussen ongezoete en gezoete producten. Producten met hoge suiker- of zoutgehaltes krijgen in het aangepaste model een lagere waardering. Daarentegen krijgen volkoren granen, sommige plantaardige oliën met meer meervoudige onverzadigde vetzuren en vettere vissoorten een hogere score.

Voedselkeuzelogo

Vanuit bedrijven, Ngo’s en consumentenorganisaties komt veelvuldig kritiek op de toenemende hoeveelheid voedselkeurmerken. Consumenten zijn zo niet in staat een gezondere voedingskeuze te maken. Eén herkenbaar voedselkeuzelogo voor Europese landen zal consumenten helpen een beter afgewogen voedingskeuze te maken.

Aanpassingen voor de Nutri-Score

Het is positief dat inmiddels zeven Europese landen de voorgestelde aanpassingen voor de Nutri-Score gaan overnemen. Vooral Nederland heeft met steun van consumentenorganisaties een belangrijke bijdrage geleverd aan de gewenste aanscherpingen.

Het aangepaste model draagt bij aan de gewenste uniformering en maakt het voor consumenten en producenten in de Europese Unie veel duidelijker hoe het logo werkt en wanneer er sprake is van een gezondere voedingskeuze.

Meer informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *