Nationale Suiker Challenge 2020

Nationale Suiker Challenge 2020

Ruim 60% van de volwassenen in Nederland krijgt te veel toegevoegde suikers binnen. Dit kan leiden tot overgewicht en dat verhoogt het risico op diabetes type 2. Het Diabetes Fonds wil met de derde Nationale Suiker Challenge gezonder eten en drinken stimuleren.

#suikerchallenge

Nederlanders worden uitgedaagd om van 8 t/m 14 juni een week lang geen toegevoegde suikers te eten en te drinken. Juist in deze coronatijden is bewuster en gezonder eten en drinken, én meer bewegen belangrijker dan ooit.

Diabetes Fonds

Volgens algemeen directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds is in de strijd tegen diabetes type 2 aandacht voor een gezonde leefstijl onverminderd belangrijk:

Hanneke Dessing: “Maar vooral nu mensen door de coronacrisis meer thuis zitten en wellicht ook meer stress ervaren, is het nog belangrijker. We begrijpen dat mensen in deze tijd misschien eerder naar suikerrijke snacks grijpen [1], maar een te hoge suikerinname kan een behoorlijke impact hebben op het ontstaan van overgewicht en dat verhoogt het risico op diabetes type 2”.

Nationale Suiker Challenge 2020 digitaal magazine

50.000 deelnemers 

We zijn hard op weg naar de 50.000 deelnemers voor de Nationale Suiker Challenge, bijna anderhalf keer zoveel als vorig jaar met 34.000 aanmeldingen. De deelnemers krijgen hulp via een magazine met 132 pagina’s aan lekkere recepten en tips. Meedoen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar helpt ook bij het kwijtraken van de ‘coronakilo’s’ en levert mensen letterlijk en figuurlijk positieve energie op.

99 suikerklontjes

Volgens advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mag je dagelijks maximaal 12,5 suikerklontjes (vrouwen) of 15 suikerklontjes (mannen) aan vrije suikers [2] consumeren. In totaal krijgen we gemiddeld nog steeds te veel suikers binnen; zo’n 28 suikerklontjes per dag. Door één week alle toegevoegde suikers te laten staan, bespaar je 99 suikerklontjes.

Verantwoordelijkheden

Met de Nationale Suiker Challenge wil het Diabetes Fonds ook de voedselindustrie en de politiek wijzen op hun rol en verantwoordelijkheden. Een gezonde keuze maken is niet altijd even makkelijk volgens Dessing.

Hanneke Dessing: “Gezonde voeding is vaak duurder dan suikerrijke producten als frisdrank en snoepgoed. Fabrikanten voegen suiker toe aan producten waarvan we het niet verwachten. En we worden continu door onze omgeving in de verleiding gebracht. Dat vraagt om gedragsverandering bij fabrikanten”.

Meer informatie

Meer informatie en gratis deelnemen: www.suiker-challenge.nl of via @mindersuiker op Instagram. Deel je ervaringen via #suikerchallenge.

Nationale Suiker Challenge Diabetes Fonds

[1] Voedingscentrum
[2] World Health Organisation. Guideline: Sugars intake for adults and children.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *