Vrouw zit aan tafel en kiest tussen snoep en groente

Nederlanders willen minder snoepen

Twee derde van de Nederlanders wil minder snoepen en snacken of is hier al mee bezig. Maar hoe moeilijk is dat? Mensen vinden dat er niet genoeg gezonde snacks te koop zijn bij onder andere sportclubs of in het bedrijfsrestaurant. En ze vinden het soms lastig om snoep en snacks te laten staan. Bijvoorbeeld omdat ze het te lekker vinden of uit gewoonte snoepen.

Minder snoepen

Veel Nederlanders willen minder snoepen en snacken. In totaal is 2 op de 3 daar al mee bezig of is van plan om actie te ondernemen. 19% van de Nederlanders is al begonnen om minder te snoepen en te snacken. 27% is dit binnenkort van plan. 18% wil wel, maar start nog niet meteen.

Gezonder aanbod

In hoeverre maakt de omgeving minder snoepen en snacken makkelijker? Maar 22% van de Nederlanders vindt dat er genoeg gezond aanbod is in sportclubs, 28% geeft dit aan van tankstations, 31% van stations en 37% van schoolkantines en bedrijfsrestaurants.

In de supermarkt vindt wel 78% dat er voldoende gezond aanbod is. Dit is een greep uit eetomgevingen waar mensen vaak komen.

Liesbeth Velema, gedragsexpert van het Voedingscentrum, geeft aan waarom de omgeving van belang is. “Het is bekend dat de omgeving mensen onbewust sterk beïnvloedt in het maken keuzes rondom eten en drinken. Niemand is dus helemaal vrij om eigen keuzes te maken. Ze worden bijvoorbeeld verleid een ongezonde snack te kiezen omdat er zoveel van ligt. En het ziet er vaak zo aantrekkelijk uit. Daarom is het júist belangrijk dat er veel smakelijke gezonde keuzes zijn. Want dan kiezen mensen dat sneller. Daarmee krijgen al die Nederlanders die minder willen snoepen en snacken een steuntje in de rug.”

Dat het met al die ongezonde tussendoortjes wel wat minder mag, dat vinden Nederlanders ook. Meer dan de helft vindt dat in de verschillende eetomgevingen minder ongezonde tussendoortjes te koop moeten zijn. Voor de supermarkt vindt 39% dat er minder ongezonde tussendoortjes in de schappen zou moeten liggen.

Gewoonte en emoties

Bijna 4 op de 10 mensen die minder willen snacken en snoepen vinden dat moeilijk. Waarom? Omdat het te lekker is bijvoorbeeld (74%). Of omdat het een gewoonte is (37%). Ook emoties spelen een rol (23%). En sommigen (21%) vinden het lastig om nee te zeggen als ze snoep en snacks aangeboden krijgen.

Opvallend is dat mannen vaker aangeven dat het moeilijk is om minder te snoepen en snacken omdat het een gewoonte is. Namelijk 44% van de mannen versus 32% van de vrouwen. En vrouwen vinden vaker dat emoties het moeilijker maken. Namelijk 31% van de vrouwen tegenover 14% van de mannen.

Wil jij minder snoepen of snacken?

Liesbeth Velema heeft nog wel een paar tips voor iedereen die wat minder wil snoepen en snacken. “Bedenk gezonde tussendoortjes die jij lekker vindt. En vermijd verleidingen. Zet bijvoorbeeld de snoeptrommel uit zicht. En neem gezond eten mee voor onderweg en op je werk. Stel tot slot jezelf de vraag waarom je op sommige momenten snackt of snoept. En maak dan een plan. Bijvoorbeeld: Als ik met honger thuiskom van werk, dan neem ik een stuk fruit.”

Over het onderzoek

Lees het hele onderzoek van onderzoeksbureau Flycatcher. De vragen zijn beantwoord door 1.500 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Download ook de infographic snacken en snoepen.

Geschiedenis van snacken en snoepen

Het onderzoek is uitgevoerd in kader van 80 jaar voedingsvoorlichting. Bekijk ook het stuk over de geschiedenis van snoepen en snacken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *