Roes, Jeanneke Scholtens

Roes, een verslavende zoektocht naar genot

Auteur en toekomstonderzoeker Jeanneke Scholtens is geboren met een fikse verslavingsgevoeligheid en heeft daarom een fascinatie voor alles wat genot brengt. Zij gaat in haar boek Roes op zoek naar het antwoord op de vraag: waar kun je roes vinden zonder genotsmiddelen?

Op zoek naar roes

De dag van de ommekeer was donderdag 23 mei, nu 2,5 jaar geleden. De dag dat ik stopte met drinken. Terwijl ik dacht vette zelfreflectie te hebben, sloeg ie me nu toch even keihard op mijn bek. Omdat ik niet de wijn dronk, maar de wijn mij. En dus stopte ik. Abrupt.

Jeanneke besluit zichzelf als studieobject te gebruiken in haar onderzoek naar genot. Wat volgt is Roes: een eerlijke, grappige en confronterende zoektocht. Want waar komt die hang naar wijn vandaan? Waarom is die roes zo aantrekkelijk? Hoe werkt genot en waarom zijn we er allemaal naar op zoek? En waar moet ze nú haar shotje genot vandaan halen?

Post-alcoholische samenleving

Wat startte als onderzoek naar de vraag: waar haal ik mijn genot vandaan als ik de wijn laat staan, resulteerde in een uitgebreid onderzoek naar de werking van het brein, de oorsprong van verlangens en de noodzaak van hedonisme. Kan de rede wel zonder de roes? Roes staat voor zoveel: ontspanning, bedwelming, losgaan, geestdrift. Haar zoektocht raakt aan de thema’s als de prestatiemaatschappij, levensverlenging, (on)maakbaarheid, veranderende zonden en de verschuivingen in gedrag binnen de maatschappij.

Zijn we op weg naar een post-alcoholische samenleving in onze wens om steeds maar langer en gezonder te leven? Net zoals tabak raakt alcohol steeds meer uit de mode. De trend van steeds minder alcoholgebruik en steeds meer alcoholvrije varianten is ingezet en neemt, net als het ontstaan van dry bars, alleen maar toe.

Van roeskunstenaars, de areligieuze collectieve roes tot de psychedelische roes en de rituele roes alles komt aan bod in het boek Roes. De zoektocht naar alternatieve roezen blijft voor Jeanneke onverminderd bestaan.

Over de auteur

Jeanneke Scholtens is toekomstonderzoeker en oprichter van Buro Zorro. Ze onderzoekt thema’s waar mens, technologie, wetenschap en filosofie elkaar raken. Scholtens heeft een voorliefde voor taboes en de lusten van de mens. Je zag en hoorde haar onder andere in Zembla, EenVandaag, Zomer met Art, BNR, Spijkers met koppen, LINDA. en &C.

Boekgegevens

  • Roes
  • Jeanneke Scholtens
  • Paperback – Blz. 272
  • Prijs: € 21,99
  • Verschijnt 28 februari 2022
  • ISBN 978 90 8320 710 0
  • Bot Uitgevers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *