permarkt-groenteafdeling

Welke supermarkten helpen om gezond te eten?

Stichting Questionmark start een serie onderzoeken naar de gezondheid en duurzaamheid van Nederlandse supermarkten. Elk onderzoek leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten. Het onderzoek voor de eerste ‘Superlijst‘ richt zich op hoe supermarkten ons helpen gezond te eten en begint vandaag. Het resultaat verschijnt in september 2020.

Invloed van supermarkten 

Meer dan 70% van wat wij eten komt via de supermarkt op ons bord. Daarmee hebben supermarkten de mogelijkheid een significante bijdrage te leveren aan een gezond voedingspatroon.

supermarkt-groenteafdeling-bananen

Uit eerder onderzoek van Questionmark bleek dat 80% van alle aanbiedingen bij supermarkten ongezond zijn. Dit vormt de aanleiding om nu uitgebreid te onderzoeken hoe verschillende supermarktformules met hun assortiment, aanbiedingen en winkelinrichting mensen helpen om gezond te eten.

Het onderzoek zal zichtbaar maken welke supermarkten voorop lopen en welke achterblijven, bijvoorbeeld in de verhouding gezonde en ongezonde producten in de aanbieding of met op kinderen gerichte reclames.

Superlijst Supermarkten

Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: “Supermarkten beïnvloeden in grote mate wat hun klanten kopen. Dat biedt ze de kans om het Nederlands voedselpatroon gezonder en duurzamer te maken. Met Superlijst helpen we supermarkten deze kans te grijpen”.

Superlijst-supermarkten


Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) reageert op de start van Superlijst: “Eten volgens de Schijf van Vijf is niet alleen lekker maar ook goed voor je gezondheid. Daarom hebben supermarkten, horeca en cateraars in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat ze er samen naar streven dat we elk jaar meer van die producten eten en drinken. De Superlijst kan een mooie bijdrage leveren aan het bereiken van dat doel omdat supermarkten daarmee extra worden uitgedaagd om de gezonde keuze makkelijker te maken. Dus goed nieuws voor onze gezondheid en ik ben heel benieuwd naar de eerste resultaten”.

Samenwerking met gezondheidsfondsen

Voor Superlijst gezondheid werkt Questionmark samen met de Hartstichting, het Diabetes Fonds, de Nierstichting en de Maag Lever Darm Stichting. Zij werkten mee aan de ontwikkeling van de criteria waarop supermarkten vergeleken worden.

Carolien Martens (Public Affairs Hartstichting) namens de gezondheidsfondsen: “De gezondheidsfondsen willen dat supermarkten de gezondheid van hun klanten op de eerste plaats zetten. Dit onderzoek geeft inzicht hoe goed supermarkten hierop bezig zijn en of ze de stappen zetten die nodig zijn om daadwerkelijk te kunnen roepen dat ze ‘een gezonde supermarkt’ zijn. Een gezonde supermarkt is hard nodig om Nederlanders een eerlijke kans op gezondheid te geven”.

supermarkt-koelschap

Onderzoeksmethode

De onderzoeksmethode is tot stand gekomen in samenspraak met een Wetenschappelijke Raad van Advies [1] , bestaande uit wetenschappers met kennis van gezondheid, duurzaamheid, consumentengedrag en supermarkten.

Voor Superlijst maakt Questionmark onder meer gebruik van haar database met de complete, actuele assortimenten van grote supermarkten – ruim 65.000 voedselproducten. De onderzoeksmethode, waarvoor ook de supermarkten zelf zijn geconsulteerd, is voor iedereen in te zien op de website van Questionmark

Na gezondheid ook duurzaamheid

Superlijst gezondheid is het eerste onderzoek in een serie van vier. In de komende twee jaar volgen Superlijst onderzoeken rond de verschillende duurzaamheidsthema’s:

  • Milieu
  • Mensenrechten
  • Dierenwelzijn

Over de Gezondheidsfondsen

De Hartstichting, Nierstichting, Diabetes Fonds en Maag Lever Darm Stichting zetten zich, samen met nog zestien andere gezondheidsfondsen, in voor een Gezonde Generatie. Om in 2040 de gezondste generatie van de wereld te realiseren is een gezond aanbod in de supermarkten én gezonde marketing cruciaal. 

[1] De Wetenschappelijke Raad van Advies voor Superlijst bestaat uit:

  • Jaap Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam)
  • Hans Dagevos (Wageningen University)
  • Ellen van Kleef (Wageningen University)
  • Laurens Sloot (Rijksuniversiteit Groningen)
  • Annet Roodenburg (HAS hogeschool)

Meer informatie

2 gedachten over “Welke supermarkten helpen om gezond te eten?”

  1. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten. Want echt 95 % van het aanbod in de supermarkt is te zout, te zoet, bewerkt. Bevat niet voldoende goede voedingsstoffen. Is me duidelijk geworden na een maand dagboek invullen bij het voedingscentrum. Er is veel te veel verkeerde reclame, Zogenaamd gezonde producten waar echt te veel zout of zoetstof in zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *