geldautomaat-spraakondersteuning

Introductie geldautomaten met spraakondersteuning

De Oogvereniging en Geldmaat introduceren woensdag 12 augustus officieel geldautomaten die voorzien zijn van spraakondersteuning. In de afgelopen jaren heeft Geldmaat samen met ABN AMRO, ING, Rabobank en maatschappelijke belangenorganisaties, waaronder de Oogvereniging, gewerkt aan een visie op het bereikbaar en beschikbaar houden van contant geld in Nederland.

Inclusieve samenleving

Dit betekent een inclusieve samenleving, waarin iedereen meedoet, ook mensen met een beperking. Een geldautomaat met spraak voor mensen met een visuele beperking was dan ook een grote wens van de Oogvereniging. Met de komst van de geldmaten met spraak is die wens in vervulling gegaan.

bankbiljetten

Visuele beperking

De Oogvereniging behartigt de belangen van alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Een van de belangrijkste taken van de Oogvereniging is ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking zoveel mogelijk een zelfstandig leven kunnen leiden. Een belangrijk onderdeel daarvan is financiële zelfstandigheid.

Luuk-Jan Boon, directeur bij de Oogvereniging, licht toe: “Zelf geld op kunnen nemen, het is voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is het echter niet voor mensen met een visuele beperking. Geldautomaten zonder spraak kunnen ze niet bedienen, want hoe weet je welke keuze je moet maken als je het scherm niet kan lezen? We zijn daarom heel blij met de introductie van geldautomaten met spraak. Mensen met een visuele beperking kunnen nu, net als iedereen, zonder hulp geld opnemen”.

Niet alleen een spraakfunctie

De geldautomaten hebben niet alleen een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn helemaal aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. Na het insteken van een oortelefoon wordt op de geldmaat per scherm een instructie gegeven over de acties en opties op dat betreffende scherm. Bovendien worden speciale schermen met een hoger contrast weergegeven.

De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere malen getest door leden van de Oogvereniging, met als resultaat een geldautomaat die het iemand met een visuele beperking mogelijk maakt om zelfstandig geld op te nemen.

Erik Kwakkel, CEO van Geldmaat: “We vinden het belangrijk dat iedereen geld kan opnemen of storten bij onze automaten, ook mensen met een visuele beperking. Daarom hebben we voor de ontwikkeling van deze spraakfunctie de hulp gezocht van de Oogvereniging. Geldautomaten van Geldmaat zijn er voor iedereen.”

Lokatiewijzer

Naar verwachting staan er begin volgend jaar ongeveer 2.000 geldmaten met de spraakfunctie verspreid over heel Nederland. Wilt u weten waar u de geldmaten met spraakondersteuning kunt vinden?

Extra informatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *