Wekker

‘Permanente wintertijd beter voor de volksgezondheid’

Zondag 31 oktober wordt de klok weer een uur verzet. Voor de volksgezondheid zou dit de laatste keer moeten zijn dat we de klok verzetten, volgens Malou Fanchamps van de Hersenstichting.

Een permanente wintertijd zorgt namelijk voor gezonde hersenen, een gezond hart, gezonde bloedvaten en een goed afweersysteem.

Malou Fanchamps van de Hersenstichting: “Permanente wintertijd beter voor de volksgezondheid”.

Wintertijd

Het is wetenschappelijk bewezen dat het permanent invoeren van onze wintertijd (standaardtijd) het beste is voor de volksgezondheid. Door het verzetten van de klok moet je biologische klok zich elke keer weer aanpassen, wat niet voor iedereen makkelijk is.

Permanente wintertijd past het best bij ons dag-nachtritme en zorgt voor de minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist dat ochtendlicht hard nodig.

Biologische klok

De biologische klok zorgt onder invloed van licht voor het 24-uursritme. Veel daglicht in de ochtend zorgt voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.

Slaap

De biologische klok is essentieel voor een goede slaapkwaliteit, een goede slaapduur en voor het gevoel fit te zijn overdag. Voldoende slaap is op korte termijn belangrijk voor leren, geheugen en de stemming. Op lange termijn is een goede nachtrust essentieel voor een gezond hart en gezonde bloedvaten, gezonde hersenen en een goed afweersysteem.

Als we een continue wintertijd aanhouden vertraagt de biologische klok minder en hebben Nederlanders een beter slaapritme ten opzichte van hun werk- en schooltijden.

1 gedachte over “‘Permanente wintertijd beter voor de volksgezondheid’”

  1. De natuur kent geen zomer- en wintertijd zoals wij dit hebben ingesteld.
    Voor de overdag werkende mens of de naar schoolgaande kinderen, ben ik het eens dat de biologische klok in de war kan raken. Ik heb ook liever een wintertijd.
    Mensen die dag- en nachtdiensten hebben, slapen meestal ook niet goed maar hoe los je zo’n probleem op.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *