Oudere man en vrouw staan voor het raam en staren een beetje bezorgd naar buiten.

Senioren rekenen blindelings op zorg en de overheid, maar …

Veel senioren rekenen er blindelings op dat de overheid, hun partner en de zorg alles regelt als er iets met hen gebeurt. Dat ze de zorg krijgen waar ook hun ouders op konden rekenen.

Maar dat is helaas nu al vaak niet meer het geval. De overheid zet steeds meer in op de eigen regie van ouderen. Ze moeten zelf zorgen dat hun huis geschikt is en ze moeten vooral elkaar helpen.

Onderzoek: Bent u voorbereid op die toekomst?

Daarom deed het Nationaal seniorenpanel in opdracht van ANBO-PCOB een onderzoek met de hoofdvraag: Bent u voorbereid op die toekomst? Bijna 8.000 mensen deden mee en kwamen met verrassende antwoorden.

Niemand wil naar een verpleeghuis

Als het gaat om de woonwens van senioren is één ding overduidelijk: ze willen in ieder geval niet terechtkomen in een verpleeghuis. Als ze zorg nodig hebben, geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan dat ze het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, met thuiszorg.

Maar hebben de senioren die zelfstandig willen blijven wonen dan ook een huis dat geschikt is voor het geval ze hulpbehoevend worden?  

Maar liefst 61% van de 65-plussers zegt in zo’n situatie in de huidige woning te kunnen blijven wonen. Hoewel dit op het eerste gezicht positief lijkt, betekent dit tegelijkertijd dat de woning bij 39% niet geschikt is om er te blijven wonen.

Ook een groot deel van de oudere senioren heeft een woning die ongeschikt is als ze zorgbehoevend worden.

Zorg halen uit eigen netwerk

Als het gaat om zorg moeten veel ouderen steeds vaker zelf oplossingen vinden binnen hun netwerk van familie en vrienden. Maar stel dat er iets gebeurt en iemand heeft opeens 24 uur hulp per dag zorg nodig, hoe los je dat dan op?

Eén op de vijf senioren geeft aan geen idee te hebben hoe ze deze complexe situatie zouden moeten aanpakken. 42% van de senioren verwacht dat hun partner samen met de thuiszorg deze zorgsituatie zal opvangen. Eén op de vijf vertrouwt erop dat professionele zorgverleners dit zullen regelen.

Anderen rekenen op een netwerk van kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden om de meest urgente hulp te bieden, samen met de thuiszorg.

Uitgaan van mantelzorg is oneerlijk

Mantelzorg wordt hoe dan ook een van de belangrijkste pijlers in de zorg. 48% van de senioren die zelfstandig wonen verlenen op dit moment zorg of ondersteuning aan iemand in de omgeving.

Met een groeiend aantal ouderen in de samenleving en een stijgend tekort aan professionele zorgverleners, wordt de behoefte aan zorg alleen maar groter.

Dat op mantelzorgers wordt gerekend in de overheidsplannen vindt 47% van de zelfstandig wonende senioren een oneerlijke verwachting.

Over het onderzoek

Het onderzoek Krachtig Ouder Worden is in opdracht van ANBO-PCOB uitgevoerd door het Nationaal Seniorenpanel. In de periode van 30 januari tot 17 februari 2024 deden 7.718 senioren (65+-jaar) die volledig zelfstandig wonen mee aan het onderzoek en 94 senioren waarbij wonen en zorg gecombineerd zijn. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 76 jaar. 

1 gedachte over “Senioren rekenen blindelings op zorg en de overheid, maar …”

  1. Paul Hartman

    Veel senioren rekenen er

    De overheid zet steeds meer in op de eigen regie van ouderen. Ze moeten zelf zorgen dat hun huis geschikt is en ze moeten vooral elkaar helpen.
    Maar als er geen mantelzorg beschikbaar is ( geen kinderen of alleen verre familie, vrienden die ver weg wonen of zelf hulpbehoevend zijn) wat dan? Het lijkt me dan logisch dat diezelfde overheid er voor moet zorgen dat ouderen zelf een einde aan hun leven kunnen maken in plaats van verstrekkers van middelen te vervolgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *