Een jonge dame zit met de handen op haar gezicht achter haar bureau.

Waarom is de druk voor zoveel mensen te hoog?

Hoe is het mogelijk dat zoveel mensen niet meer meekunnen? Dat ze met onbestemde lichamelijke en psychische klachten bij specialisten terechtkomen, en er het antwoord krijgen dat de geneeskunde geen verklaring en geen oplossing kan bieden voor hun probleem?

Kan het dat de veerkracht die voor een heel leven bedoeld is, vandaag te snel opgebruikt is? Of dat ons lichaam de uitdagingen van de 21ste eeuw moeilijk kan dragen?

We hebben alles en toch worden we ziek.

De gestreste samenleving

Het boek De gestreste samenleving onderzoekt al deze vragen. Het werpt een kritische blik op onze drang naar medicatie en andere snelle oplossingen, maar ook op de manier waarop de geestelijke gezondheidszorg ermee omgaat.

Dit boek pleit voor een fundamentele omslag, waarin vaardigheden als mildheid en zelfkennis een rol te spelen hebben, en we met een andere blik kijken naar ons lichaam, onze draagkracht, onze verlangens en ambities. Daar samen over nadenken kan ons al een heel eind verder brengen.

Reviews

“Dit boek combineert een relevant en zelfs urgent maatschappelijk thema met een wetenschappelijk onderbouwd en genuanceerd discours. Uiterst toegankelijk, met herkenbare voorbeelden, en – vooral – hoopgevend.

Dirk De Wachter, psychiater-psychotherapeut, hoogleraar en auteur

“Een wetenswaardig boek over de ware betekenis van stress in onze moderne samenleving, rijkelijk gelardeerd met wetenschappelijke inzichten, patiëntenverhalen en persoonlijke reflecties van een weldenkend en ervaren psychiater.

Damiaan Denys, hoogleraar Psychiatrie (Universiteit van Amsterdam)

Over de auteur

Stephan Claes is hoogleraar Psychiatrie aan de KU Leuven en psychiater aan het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) KU Leuven. Hij is er voorzitter van de onderzoeksgroep Psychiatrie, en onderzoeker in de Mind Body-onderzoeksgroep, die stress als centraal thema heeft.

Boekgegevens

  • Titel: De gestreste samenleving
  • Ondertitel: Waarom we alles hebben en toch ziek worden
  • Auteur: Stephan Claes
  • Prijs: € 24,99
  • EAN 9789401493093
Boekcover van De gestreste samenleving, auteur Stephan Claes

1 gedachte over “Waarom is de druk voor zoveel mensen te hoog?”

  1. We zijn vreemden geworden: vooral van onszelf. Onze zintuigen en hersenen ‘moeten’ van alles. Sociale media zijn a-sociaal geworden, trekken ons een wereld in, waarin we ons niet thuis voelen maar waar we wél bij willen/moeten horen op straffe van ‘eruit geknikkerd’ te worden. Niet alleen dat. We zijn ook steeds meer vreemden geworden van ons lichaam. Wie verstaat de taal van haar/zijn ‘bloedeigen’ lichaam? In welke vorm van onderwijs wordt kinderen geleerd om naar zichzelf te kijken, te luisteren, te voelen en te verstaan wat lichamelijke en psychische pijn ons te zeggen hebben? Gaan we bewust voor ons goede ‘zelf’ kiezen? Of slikken en pikken we kritiekloos wat ons wordt opgedrongen of voorgeschreven? Het is hoog tijd om om wakker te worden en te gaan STAAN.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *