diabetes

Aantal mensen met diabetes stijgt naar ruim 1,4 miljoen in 2040

In 2019 waren er in de Nederlandse huisartsenpraktijken ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes bekend: 110.000 met type 1 diabetes en 1.030.000 met type 2 diabetes. Naar verwachting zal dit stijgen tot respectievelijk 130.000 en 1,3 miljoen in 2040.

Dit blijkt uit onderzoek dat het Nivel uitvoerde samen met het RIVM in opdracht van het Diabetes Fonds. Het onderzoek biedt daarnaast inzicht in de aard en omvang andere aandoeningen bij patiënten met diabetes mellitus.

Op basis van de demografische ontwikkeling van de Nederlandse bevolking, zoals groei en vergrijzing, verwachten we dat het aantal nieuwe diabetespatiënten tot 2040 licht stijgt. Het absolute aantal diabetici zal stijgen tot ruim 1,4 miljoen.

Prevalentie

In het fragment uit factsheet 1 is te zien dat naar verwachting de prevalentie van diabetes toeneemt. Bekijk alle resultaten van het onderzoek naar prevalentie en incidentie van diabetes in dit factsheet.

diabetes prognose

Andere aandoeningen

Diabetespatiënten hebben vaak ook andere aandoeningen. Ten opzichte van de Nederlandse bevolking komen vooral oogaandoening en aandoeningen van de urinewegen vaker voor bij type 1 diabetes. Bij type 2 diabetes zijn dit vooral stofwisselingsziekten, bloedaandoeningen en hart- en vaatziekten.

In dit fragment uit factsheet 2 is te zien dat oogaandoeningen en stofwisselingsziekten vaker voorkomen bij diabetespatiënten. Bekijk alle resultaten van het onderzoek naar comorbiditeit bij diabetes in dit factsheet.

diabetes aandoeningen

Het onderzoek

Voor dit onderzoek werden gegevens gebruikt van de huisartsenregistratie van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. De prognoses zijn uitgevoerd met door het CBS geschatte bevolkingssamenstellingen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *