Dr.Boersma St.Antonius Hartcentrum

Alternatief voor antistollingsmedicatie bij atriumfibrilleren

Het St. Antonius Ziekenhuis Hartcentrum start een grootschalig patiëntenonderzoek naar het effect van linker hartoorsluiting, in samenwerking met 14 Nederlandse ziekenhuizen.

Het onderzoek (COMPARE LAAO) moet aantonen dat deze behandeling de kans op beroertes aanzienlijk vermindert bij patiënten met atriumfibrilleren, voor wie de normale behandeling met antistollingsmedicatie niet mogelijk is. Voor het onderzoek is 8 miljoen euro subsidie toegekend in het kader van ‘Veelbelovende Zorg’.

Atriumfibrilleren

Bij patiënten met atriumfibrilleren vertraagt de bloedstroom, waardoor stolsels in het bloed kunnen ontstaan. Dit gebeurt met name in het linker hartoor, een uitstulping van de linkerboezem. Als deze stolsels in de hersenen belanden, kan dat leiden tot een herseninfarct (CVA). Dit risico kan sterk verkleind worden door orale antistolling.

Helaas is gebruik van antistolling voor sommige patiënten niet mogelijk, door een te grote kans op (terugkerende) bloedingen of bijwerkingen. Deze patiënten krijgen daarom een minder effectieve behandeling (aspirine) of helemaal geen behandeling.

Linker hartoorsluiting

Uit onderzoek is gebleken dat afsluiting van het linker hartoor (LAAO) het risico op een beroerte kan verminderen en de levenskwaliteit van patiënten met atriumfibrilleren kan verbeteren. Deze behandeling is dus mogelijk een alternatief voor patiënten die geen antistolling kunnen gebruiken.

Het St. Antonius Hartcentrum heeft al ruime ervaring met de procedure: binnen onderzoeksverband worden sinds 2010 ongeveer 30 linker hartoorsluitingen per jaar uitgevoerd. Momenteel wordt deze ingreep nog niet vergoed in Nederland.

Meer kwaliteit van leven, minder kosten

Om in aanmerking te komen voor verzekerde zorg is onderzoek op grotere schaal nodig en een vergelijkende studie. Het COMPARE LAAO-project gaat onderzoeken of afsluiting van het linker hartoor bij deze patiënten beter is dan gebruik van aspirine of helemaal geen antistolling.

Onderzoeksleider en cardioloog prof. dr. Boersma: “Met dit onderzoek willen we het bewijs leveren dat deze behandeling het verschil maakt ten opzichte van de huidige praktijk van niet-behandelen. Minder risico op beroertes betekent voor deze patiëntengroep meer kwaliteit van leven. Bovendien zijn de zorgkosten na een beroerte hoog, dus als we het aantal beroertes kunnen verminderen betekent dat ook minder kosten voor de maatschappij. Bovenal is ons doel om deze behandeling voor veel meer patiënten toegankelijk te maken.”

In deze video vertelt prof. dr. Boersma meer over de behandeling en het onderzoek.  

Subsidie

Voor dit onderzoek is een subsidie van 8 miljoen toegekend door ZonMW en Zorginstituut Nederland, in het kader van Veelbelovende Zorg. Bij bewezen effect komt de behandeling in aanmerking voor het basispakket voor verzekerde zorg. Dan zal deze behandeling toegankelijk zijn voor alle patiënten die daar baat bij hebben.

Behandeling

Linker hartoorsluiting is een betrekkelijk eenvoudige ingreep. De ingreep vindt plaats middels een percutane techniek en is echogeleid (TEE). Hierdoor kan de ingreep onder sedatie worden uitgevoerd. Patiënten kunnen over het algemeen na één nacht in het ziekenhuis weer naar huis.

Deelname

Patiënten die mogelijk in aanmerking komen voor dit onderzoek, kunnen via hun huisarts of specialist verwezen worden naar een van de deelnemende ziekenhuizen. Zie voor een overzicht hiervan en meer informatie:

1 gedachte over “Alternatief voor antistollingsmedicatie bij atriumfibrilleren”

  1. Tijdens een openhartoperatie is in 2012 in het LUMC mijn linker hartoor geamputeerd.
    Sedert die tijd gebruik ik vanwege recidiverende atriumfibrillatie een vka en nu een NOAC. Vanwege een coronair bypass en de a.f.moet ik antistollingmedicatie gebruiken.
    Ik ben allergisch voor asperine .In de loop van de afgelopen jaren heb ik een aantal forse hematomen gehad na geringe trauma’s en tot tweemaal toe een glasvochtbloeding waardoor mijn visus verminderd is. Is het verantwoord de NOAC te staken en bijv. een middel als plavix te gaan gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *