Vrouw doet in de buitenlucht, aan de rand van het bos, ademhalingsoefeningen.

Anders ademen

Je stressniveau verminderen en een burn-out voorkomen, het is mogelijk met ademhalingsoefeningen. Je ademhaling is immers zo veel meer dan een reflex om je lichaam te voorzien van zuurstof.

Wetenschappelijk onderzoek toonde al meerdere malen aan dat het via je ademhaling mogelijk is je focus te verscherpen, je lichaam en geest tot rust te brengen en een burn-out te helpen voorkomen.

Verhoog je veerkracht en wapen je tegen stress, burn-out en chronische hyperventilatie.

Burn-out

De cijfers rond stress en burn-out zijn alarmerend. 1,3 miljoen Nederlanders heeft last van burn-outklachten en 37% van de Nederlandse werknemers geeft aan dat stress de voornaamste reden voor verzuim van werk is. Hoog tijd dus om de negatieve spiraal te doorbreken.

Stress

Wat stress veroorzaakt verschilt van persoon tot persoon, maar de stressreactie zelf is voor iedereen gelijk:

  • het hart klopt sneller,
  • de bloeddruk stijgt,
  • het energieniveau neemt toe,
  • de pupillen verwijden,
  • er is verhoogde zweetproductie,
  • het bloed stolt sneller,
  • en de ademhaling verandert.

Je gaat sneller en oppervlakkigere ademen en ademt daarbij meer lucht in.

Aanhoudende stress

Aanhoudende stress zorgt ervoor dat je voortdurend te snel en te veel gaat ademen waardoor je ademhalingscentrum wordt gereset zodat je onbewust nog sneller en oppervlakkiger gaat ademen. Zo kom je ongewild in een vicieuze cirkel terecht.

Het gevolg? Nog meer stress.

Negatieve spiraal doorbreken

Gelukkig kunnen we die negatieve spiraal doorbreken. Want van alle reacties die ontstaan als je stressmechanisme in werking treedt, is de ademhaling er eentje waarop we zelf impact kunnen uitoefenen. 

Als we ervoor kiezen om met het middenrif te ademen, langzamer te ademen, de uitademing te verlengen en door de neus te ademen is het mogelijk om stress te verminderen en veerkracht te verhogen. Zo zorg je ervoor dat je hersenen de situatie als veilig beschouwen, waardoor het lichaam herstelt en tot rust komt. Het resultaat? Je kunt weer optimaal functioneren.

Dat is goed nieuws want iedereen kan het leren en je kan het altijd en overal toepassen. Kortom, zelf impact kunnen uitoefenen op ons stressmechanisme: het kan! 

Anders ademen

In zijn boek Anders ademen legt Dirk Heylen uit waarom je adem zo belangrijk is, wat de vier ingrediënten zijn van een goede ademhaling en wat de rol is van CO2 in ons lichaam. Bovendien geeft hij je inzicht in je eigen adempatroon.

Aan de hand van toegankelijke oefeningen leer je hoe je je ademhaling kunt verbeteren. Het resultaat? Een energieker, gezonder en stressvrijer leven!

Illustratie van een overzicht met ademhalingsoefeningen.

Auteur

Dirk Heylen, de oprichter van TODI indoor-duikcentrum, ontdekte via zijn passie voor duiken het belang van goed ademen. Als stress- en burn-outcoach gebruikt hij de adem als een eerste stap naar herstel.

Hij geeft opleidingen en workshops in bedrijven rond stress- en burn-outpreventie en is de bezieler van Spiras, een toonaangevende academie voor ademhaling.

Boek

Boekcover van Anders ademen geschreven door Dirk Heylen
Anders ademen, Dirk Heylen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *