jicht voeten

Complexe jicht in de toekomst beter te herkennen en genezen

Meer dan 10% van de 60-plussers in Nederland heeft last van jicht, een pijnlijke reumatische aandoening. Voor een goede behandeling is tijdige herkenning belangrijk. VieCuri Medisch Centrum gaat onderzoek verrichten zodat complexe jicht wereldwijd beter kan worden herkend. Daarnaast onderzoekt het ziekenhuis een medicijn dat acute jichtaanvallen afremt en veiliger en effectiever lijkt dan bestaande medicijnen.

Jicht klachten

Iemand die met klachten van jicht bij de huisarts komt, krijgt gewoonlijk pijnstillers voorgeschreven. Hierdoor wordt de oorzaak van jicht nog niet aangepakt en wordt de vorming van uraatkristallen mogelijk erger. De aanvallen komen dan vaker en heftiger terug. Hierdoor gaat de patiënt meer pijnstilling gebruiken, wat slecht is voor nierfunctie en 30% meer kans op hart- en vaatziekten geeft. Kortom, een neerwaartse spiraal. Wordt een patiënt echter snel en adequaat geholpen en krijgt hij de juiste medicatie, dan is jicht goed te behandelen en zelfs te verhelpen.

Kristalherkenning verbeteren

Jicht ontstaat doordat de nieren natriumuraat (zout van het ion van urinezuur) vasthouden. Natriumuraat kan neerslaan in de vorm van kristallen in en rondom de gewrichten. Veel artsen hebben moeite met het herkennen van deze kristalartritis, waaronder jicht en pseudojicht vallen. Om daar verandering in te brengen gaat VieCuri kristalherkenning optimaliseren door middel van innovatief onderzoek.

Dit wordt  ondersteund door ReumaNederland, Universiteit Twente en een aantal investeerders. Er wordt hiervoor een database aangelegd met spectrogrammen van herkende beelden van kristallen. Deze spectrogrammen worden gemaakt met behulp van Ramanspectografie, een techniek die verschuiving van trillingen zichtbaar maakt.

Dankzij deze database is het straks mogelijk om een kristal sneller te herkennen. Zo kan een patiënt eerder behandeld worden en wordt complexe jicht voorkomen. VieCuri vult deze database met kristal-spectrogrammen van honderden patiënten uit verschillende ziekenhuizen. Een promovendus  bewerkt en analyseert de kristallen. Dit onderzoek duurt ongeveer vier jaar.

Medicijnonderzoek

Naast dit promotieonderzoek verricht VieCuri binnenkort ook medicijnonderzoek naar een nieuwe jichtremmer. Dit medicijn vermindert acute jichtaanvallen en lijkt veiliger en effectiever dan huidige medicijnen. Om dit medicijn, Dapansutrile, te kunnen registreren zijn 220 patiënten met acute jicht nodig die onder begeleiding het medicijn gaan testen.

VieCuri start dit medicijnonderzoek samen met een innovatief farmaceutisch ontwikkelingsbedrijf en werkt hiervoor nauw samen met expertcentra in heel Europa.

Jichtspreekuur

VieCuri heeft op dit moment circa 1000 jichtpatiënten in behandeling onder wie zo’n vijftig patiënten van buiten Limburg. Zij komen speciaal voor de proactieve behandeling door reumatologen dr. Tim L. Jansen en dr. Mathijs Janssen naar VieCuri. De polikliniek Reumatologie organiseert wekelijks een jichtspreekuur.

Daar krijgt de patiënt een maatwerkbehandeling, waarbij medicijnen worden voorgeschreven die de urinezuurstofwisseling verbeteren waardoor de jichtklachten uiteindelijk kunnen verdwijnen. Ook krijgt de patiënt persoonlijk advies over de gewenste leefstijl, zodat jicht op meerdere vlakken aangepakt wordt.

STZ-erkenning

Vanwege de innovatieve onderzoeken en het jichtspreekuur heeft VieCuri een officiële erkenning ontvangen van STZ (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen): de vereniging van topklinische ziekenhuizen die samen werken aan betere patiëntenzorg.

1 gedachte over “Complexe jicht in de toekomst beter te herkennen en genezen”

  1. Het zou mooi zijn, dat er een beter medicijn komt. Beter nog helemaal genezen en dan zonder medicijn. Goede actie overigens. Dank voor uw info.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *