Dagelijks gebruik van een lage dosis morfinetabletten door patiënten met een ernstige vorm van de longziekte COPD heeft een positief effect op hun kwaliteit van leven. Bovendien treden er geen negatieve bijwerkingen op.
Dat blijkt uit een recente studie van Cindy van den Berg-Verberkt en dr. Daisy Janssen, beiden verbonden aan kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteit Maastricht (UM). De resultaten van het door ZonMw gefinancierde onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine.
COPD
Bij mensen die lijden aan COPD zijn de longen chronisch ontstoken. In Nederland gaat dat om bijna 600.000 mensen. Patiënten kunnen moeilijker ademen en hebben daardoor minder energie voor dagelijkse dingen als aankleden, traplopen of boodschappen doen.
Positief effect
Uit de studie van Ciro en UM blijkt nu dus dat een dagelijkse dosis morfinetabletten de klachten dermate verlicht, dat COPD-patiënten een duidelijk positief effect op de kwaliteit van leven ervaren. Via het behandelcentrum Ciro en twee ziekenhuizen deden 124 COPD-patiënten mee aan de Maastrichtse studie. De ene helft kreeg gedurende 4 weken een dagelijkse, lage dosis morfinetabletten voorgeschreven; de andere helft een placebo.
“Morfine vermindert het gevoel van kortademigheid. Juist door die kortademigheid ervaren mensen met ernstig COPD veel problemen met het doen van hun dagelijkse dingen. Wij hebben gezien dat als je deze kortademigheid behandelt met morfine, de kwaliteit van leven verbetert”, zegt onderzoeker Cindy van den Berg-Verberkt.
Lage dosis
Behandelaars waren tot nog toe vrij terughoudend met het voorschrijven van morfine, omdat er twijfels bestonden over eventuele negatieve bijwerkingen van het middel. Die vrees is volgens de Maastrichtse onderzoekers ongegrond.
“Artsen zijn, zeker bij mensen met chronische longziekten, vaak bang voor een negatief effect van morfine op de ademhaling”, aldus dr. Daisy Janssen. “In ons onderzoek hebben we hier heel zorgvuldig naar gekeken. We hebben gezien dat een lage dosis morfinetabletten, ook bij mensen met ernstig COPD, geen nadelig effect heeft op de ademhaling. Morfine is dan ook een goede extra behandeloptie voor mensen met ernstig COPD die ondanks de gebruikelijke behandeling van hun ziekte nog steeds last hebben van ernstige kortademigheid”.
Onderzoek
Dit onderzoeksproject (836031012) is mogelijk gemaakt door ZonMw.
L.S.
ik zou graag weten of dat ook voor mij zou gelden.
ik ben COPD patient, mijn benauwdheid valt op zicht mee,
waar ik het meeste last van heb is slijmvorming wat bijzonder
irritant en lastig is, verslikken speelt ook een rol, ophoesten is ook problematisch.
Wat zou u aanraden waar ik ‘verlichting’ door zal krijgen?
door mijn huisarts heb ik de nodige inhalatie (pufjes) gekregen en
1x per jaar voor controle bij de longarts en ook bij de long assistente van de
huisartsen praktijk,
bij voorbaat dank voor uw reactie.
Marianne Zengerink
Geachte mevrouw Zengerink,
Dank u wel voor uw reactie op dit bericht. Antwoord op uw vraag ontvangt u via een persoonlijk bericht.
Met vriendelijke groeten,
Redactie Apotheeknieuws
Mijn man is COPD patient en verslikt zich vaak.. Tijdens zo’n hoestbui raakt hij regelmatig buiten bewustzijn. Het maakt mij heel angstig. Het lijkt soms wel alsof hij vergeet te ademen, waardoor hij zich verslikt. Hij heeft overgewicht. Wellicht heeft dit er ook mee te maken?