ZonMw kent 3 miljoen euro subsidie toe aan het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde. Hiermee gaat het consortium een aantal studies doen naar COVID-19-behandeling in de eerstelijns gezondheidszorg en de infrastructuur voor onderzoek vanuit huisartsenpraktijken versterken. Het Nivel maakt, samen met de zeven vakgroepen Huisartsgeneeskunde, deel uit van het consortium.
Huisartsen
Huisartsen zien veel patiënten met acute klachten door corona, maar momenteel is het onduidelijk welke (vroegtijdige) behandelingen met geneesmiddelen een gecompliceerd ziektebeloop voorkomen. Het consortium gaat hier, in nauw overleg met patiëntvertegenwoordigers en andere stakeholders, meer duidelijkheid in krijgen.
Behandeling en klachtenbeloop van coronapatiënten
We onderzoeken de behandelingen met geneesmiddelen die huisartsen tijdens de eerste coronagolf in Nederland uitvoerden. Ook wordt onderzocht hoe het beloop van klachten verschilt tussen patiënten, onder andere door te meten hoe vaak er na een corona-infectie langdurige klachten optreden.
Dit doen we op basis van negen grote databases met gepseudonimiseerde, routinematig vastgelegde zorgdata van huisartsenpraktijken (waaronder de database Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn).
Daarnaast wordt gekeken naar het effect van veelbelovende geneesmiddelen op het beloop van een COVID-19-infectie bij risicogroepen en naar de mogelijkheid om meer patiënten thuis behandeld te laten worden.
Sneller reageren op toekomstige pandemieën
Het Consortium zet bovendien een groot aantal trajecten in gang om de infrastructuur voor huisartsengeneeskundig onderzoek in Nederland sterk te verbeteren.
Het doel is om het voor huisartsen en patiënten eenvoudiger te maken mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek en om bij toekomstige pandemieën sneller betrouwbare onderzoeksgegevens te kunnen leveren.
Over het consortium
In het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde werken de zeven Nederlandse universitaire vakgroepen Huisartsgeneeskunde – die van Universiteit Maastricht, UMCG, Universiteit Utrecht, Radboudumc, LUMC, Erasmus MC en Amsterdam UMC – samen met het Nivel.
Doel is om optimale voorwaarden te scheppen en te onderhouden voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van eerstelijnsgeneeskunde en in het bijzonder huisartsgeneeskunde in Nederland, waaronder grootschalig multicenteronderzoek.