Vrouw met duizeligheidsklachten.

Duizeligheidsklachten? Volg deze gratis online training

Patiënten met langdurige duizeligheid krijgen nog te vaak ineffectieve medicatie voorgeschreven door de huisarts. Amsterdam UMC ontwikkelde een wetenschappelijk bewezen remedie tegen duizeligheidsklachten.

Deze oefentherapie voor het evenwichtsorgaan is nu onderdeel van de landelijke richtlijn voor de behandeling van duizeligheidsklachten en is bovendien gratis online beschikbaar. 

Duizeligheid

Duizeligheid is een van de meest voorkomende klachten waarvoor mensen de huisartsenpraktijk bezoeken. 1 op de 4 mensen krijgt ooit last van duizeligheid. Bij 85 plussers is dat zelfs 50%.

Duizeligheid wordt veroorzaakt door een verstoring in het evenwichtssysteem. Langdurige duizeligheid is een hele vervelende klacht, die een grote invloed op het leven van patiënten kan hebben.  

Bewegen effectiever dan medicatie bij langdurige duizeligheid 

Voor langdurige duizeligheid zijn geen effectieve medicijnen beschikbaar. Toch schrijven huisartsen tot nu toe nog bij ongeveer 1 op de 10 patiënten met duizeligheid medicijnen, zoals bètahistine, voor.

De oefentherapie ‘vestibulaire revalidatie’, waarbij patiënten met bewegingen van ogen, hoofd, en lichaam hun evenwichtssysteem herstellen, is wél wetenschappelijk bewezen, maar wordt nog nauwelijks gebruikt.  

Vertigo Training

Om de inzet van de oefentherapie te vergroten, hebben huisarts-onderzoekers van Amsterdam UMC in 2019 een onlineversie ontwikkeld genaamd Vertigo Training.

Met behulp van een ZonMw-beurs en in samenwerking met het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en patiëntenorganisatie Stichting Hoormij•NVVS is het nu gelukt om deze online behandeling op te nemen in de landelijke richtlijn.

Het is gratis beschikbaar voor alle mensen met langdurige duizeligheid in Nederland. 

Dr. Vincent van Vugt

Huisarts-onderzoeker en projectleider dr. Vincent van Vugt:

“Het is ontzettend fijn om deze onderbelichte behandeling voor langdurige duizeligheid eindelijk voor iedereen toegankelijk te kunnen maken. De huisartsenzorg staat momenteel onder druk. Dat ervaar ik als huisarts zelf ook. Met Vertigo Training kunnen patiënten direct zelf aan de slag met de klachten. Dat zorgt voor vermindering van de duizeligheid bij de patiënt én het ontlast de huisarts.”

Promovenda Hà Ngo

Volgens huisarts-in-opleiding en promovenda Hà Ngo kijken patiënten uit naar de online behandeling:

“Patiënten zijn blij dat ze nu een behandeling kunnen krijgen zonder te hoeven reizen. Duizeligheid kan je leefwereld klein maken. Zelfs autorijden kan al lastig zijn.”

Sandra Rutgers

Dat is de reden dat Sandra Rutgers van Stichting Hoormij•NVVS ook enthousiast is over de online oefentherapie:

“Langdurige duizeligheid is een hele vervelende klacht. Het is fantastisch dat mensen op deze manier nu thuis zelf kunnen gaan oefenen.”   

Training duizeligheidsklachten

De door Amsterdam UMC ontwikkelde training is te vinden op:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *