Gehoortest hearWHO

Gehoortest voor thuis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op vrijdag 3 maart – Wereld Gehoor Dag – een app gelanceerd, waarmee mensen thuis een gehoortest kunnen doen.

App

De app heet hearWHO en is een internationale versie van een oorspronkelijke Nederlandse test. Cas Smits, hoogleraar Klinische en Experimentele Audiologie van Amsterdam UMC, was nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze app.

App downloaden

Recreatielawaai

De WHO heeft berekend dat wereldwijd meer dan 1,5 miljard mensen leven met gehoorverlies. En dat niet opgemerkt en zodoende onbehandeld gehoorverlies kost de maatschappij jaarlijks $ 980 miljard.

De verwachting is dat dit de komende decennia nog meer wordt door de vergrijzing en blootstelling aan risicofactoren zoals recreatielawaai. Mensen met gehoorverlies hebben veel baat bij tijdige behandeling.

Amsterdam UMC

Amsterdam UMC loopt al decennia voorop met het ontwikkelen van succesvolle hoortesten die mensen zelf thuis kunnen doen. De WHO vroeg een team van experts om een app in verschillende talen te ontwikkelen waarmee de test kan worden gedaan.

In 2019 kwam er een Engelse versie van de app op de markt. Vanaf nu is er ook een Nederlandse app beschikbaar. Cas Smits heeft meegewerkt aan het ontwikkelen van de app. Beide app-versies zijn gebaseerd op onderzoek van Amsterdam UMC.  

Website

De Nederlandse Nationale Hoortest is ook beschikbaar via de website hoortest.nl.

App downloaden om je gehoor te testen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *