bloeddruk meten

Meer dan 100.000 mensen met verhoogde bloeddruk opsporen

De Hartstichting en Menzis werken de komende vier jaar samen om mensen te helpen langer gezond te blijven. Ze slaan de handen ineen om het aantal mensen met een risico op hart- en vaatziekten terug te dringen. Op 28 augustus 2019 trappen de bestuurders van de twee organisaties de samenwerking af door elkaars bloeddruk te meten.

Verhoogde bloeddruk

De twee organisaties willen in de komende periode samen 100.000 mensen opsporen met een verhoogde bloeddruk. De organisaties lanceren elk campagnes die op elkaar aansluiten, om mensen te motiveren hun bloeddruk vaker te meten. Bewustwording van het feit dat een verhoogde bloeddruk een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten staat daarbij centraal. De samenwerking is onderdeel van de doelstelling van de Hartstichting om 750.000 mensen met een verhoogde bloeddruk op te sporen.

De Hartstichting levert hart-gerelateerde kennis en content voor SamenGezond, het online gezondheidsprogramma van Menzis. Dit programma, dat beschikbaar is voor iedereen, geeft deelnemers persoonlijk inzicht in hun gezondheid en gericht advies om met hun leefstijl aan de slag te gaan.

De Hartstichting en Menzis gaan ook meer kennis delen en samenwerken in projecten en innovatie rond hart- en vaatziekten. Het stabiliseren of keren van de trend van het groeiend aantal mensen met hart- en vaatziekten, het geven van de juiste zorg op de juiste plek en goede patiëntervaring zijn doelen die beide organisaties nastreven. 

Toename hart- en vaatpatiënten halveren

Floris Italianer, directeur Hartstichting: “Het aantal hart- en vaatpatiënten in Nederland bedraagt nu 1,4 miljoen. Als we niks doen, zijn er in 2030 1,9 miljoen mensen met chronische hart- en vaatziekten. De Hartstichting wil die toename minimaal halveren. Mensen leven steeds langer. Daarbij is de kwaliteit van hun leven essentieel. Je bewust worden van de risico’s die je loopt, en inzien hoe je daar via je leefstijl aan kunt werken, kan veel klachten voorkomen. Samen met Menzis kunnen we hier een versnelling in aanbrengen”.

Menzis-voorzitter Ruben Wenselaar: “Het is hard nodig dat maatschappelijke organisaties zoals de onze de handen ineen slaan. Met behulp van preventie is veel gezondheidswinst te behalen. Dat kan met SamenGezond, waarin je bijvoorbeeld je bloeddruk kunt opslaan zodat je meer inzicht krijgt in je eigen gezondheid. Eén op de drie volwassen Nederlanders heeft immers een hoge bloeddruk. Maar daarnaast zetten we in op de Gecombineerde Leefstijlinterventie en andere preventie-initiatieven met gezondheidspartners. Als we gezondheidsklachten kunnen voorkomen door een gezondere leefstijl, dan houden we bovendien de zorg betaalbaar voor de maatschappij”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *