Foto van twee handen met handartrose

Mijlpaal in onderzoek naar artrose

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben 100 DNA-variaties en 77 genen gevonden die het risico op artrose vergroten. Daarmee hebben ze nieuwe aanknopingspunten gevonden voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën tegen artrose.

Onderzoek

De onderzoekers, dr. Cindy Boer en dr. Joyce van Meurs, publiceren de bevindingen 2 september in het wetenschappelijke tijdschrift Cell. Ze spreken van een mijlpaal in het begrijpen van de ziekte, wat naar verwachting de ontwikkeling van de eerste genezende behandeling voor artrose zal versnellen.

“We hebben de genen die het risico op alle soorten artrose vergroten ook vergeleken met een grote database met bestaande en dus reeds geregistreerde medicijnen. Daaruit blijkt dat er al verschillende medicijnen bestaan die aangrijpen op moleculen waar de gevonden genen voor coderen,” vertellen Cindy Boer en Joyce van Meurs. In het artikel in Cell is in table 4 een lijst van de bewuste medicijnen opgenomen.

Boer en Van Meurs werkten nauw samen met onderzoekers die allen zijn aangesloten bij een internationaal consortium dat onder leiding staat van het Helmholtz Zentrum in het Duitse München. Joyce van Meurs is één van de coördinatoren van de studie en Cindy Boer één van de hoofdonderzoekers en eerste auteur van het artikel in Cell.

Artrose

Artrose is een aandoening aan de gewrichten die wereldwijd meer dan 300 miljoen personen treft. In Nederland zijn dat er naar schatting 1 miljoen. Artrose is een geleidelijk toenemende schade aan het gewricht met als belangrijkste kenmerk afbraak van het kraakbeen op het gewrichtsoppervlak. Dit leidt tot chronische pijn en stijfheid in de gewrichten. Het is een belangrijke oorzaak van invaliditeit.

Behandeling

Tot op de dag van vandaag zijn er geen genezende behandelingen beschikbaar. Behandeling bestaat op dit moment uit pijnbestrijdende middelen, fysiotherapie en in het eindstadium van de ziekte –indien mogelijk- een gewrichtsprothese. Een beter begrip van de oorzaken van de ziekte én de ontwikkeling van nieuwe behandelingen zijn daarom dringend nodig.

Met de recente ontdekking van de genen wordt een reusachtig stuwmeer aan waardevolle informatie blootgelegd, waar artrose-wetenschappers ontelbaar veel vervolgstudies op kunnen baseren, stellen Boer en Van Meurs.

“Als die bestaande medicijnen inderdaad ook invloed hebben op de biologie achter het ziekteproces van artrose, kan er over acht tot tien jaar een eerste therapie beschikbaar zijn waarmee we artrose kunnen behandelen of voorkomen,” hoopt het duo.

De nu gepubliceerde studie is het eerste tastbare resultaat van het consortium Genetics of Osteoarthritis, een wereldwijde samenwerking die de biologie van artrose volledig hoopt te doorgronden.

Fotocredits: Drahreg01, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *