Vrouw op de bank niest vanwege hooikoortsklachten.

Na rustig voorjaar nu sterke toename hooikoorts

Sinds de eerste week van juni (week 23) zien we een enorme stijging van het aantal mensen dat voor hooikoorts naar de huisarts gaat. Tot eind mei lag dit aantal onder het gemiddelde, maar de laatste twee weken is dit ruimschoots ingehaald. Dit blijkt uit de wekelijkse cijfers over ziekten in Nederland van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Hooikoorts

Meestal zien we al eerder in het jaar al een piek in het aantal mensen dat bij de huisarts komt voor hooikoorts. Deze voorjaarspiek wordt dan vaak gevolgd door een ‘zomerpiek’. Dat was dit jaar – net als in 2022 – niet het geval. Waar de hooikoortscijfers vorig jaar (2022) over het algemeen laag waren en niet of nauwelijks piekten, is het dit jaar dus wel weer raak, maar pas in de zomer.

Veel pollen

De kans is groot dat ook de komende tijd veel mensen met hooikoortsklachten de huisarts bezoeken. Uit gegevens van pollennieuws.nl blijkt namelijk dat er een hoge concentratie van pollen rondwaart in de lucht in het grootste deel van het land. Dit heeft te maken met de bloeiende grassen van dit moment in combinatie met droge en zonnige en winderige dagen.

Grafiek met overzicht van hooikoortsklachten.

Het hebben van hooikoortsklachten duidt niet automatisch op hooikoorts

De cijfers van het Nivel geven alleen weer hoeveel mensen er per week met hooikoortsklachten naar de huisarts gaan. Hieruit is niet op te maken hoeveel mensen er daadwerkelijk last hebben van hooikoorts, dit jaar en ook bijvoorbeeld vorig jaar. Wel kunnen we de trend en verschillen tussen de jaren goed monitoren.

Over Nivel Surveillance; monitoren welke ziekten er heersen in Nederland

Wij geven met onze weekcijfers van ziekten en aandoeningen een actueel beeld van het vóórkomen en de verspreiding van de heersende gezondheidsproblemen in Nederland. Hiermee kunnen we plotselinge veranderingen signaleren en trends in de gaten houden.

De resultaten van onze metingen publiceren we wekelijks op onze website: bij Actuele cijfers ziekten per week (surveillance) vindt u een online samenvatting met de meest relevante of opvallende weekcijfers.

Daaronder vindt u het overzicht met de meest recente Nivel Surveillance Bulletins, waarin een groot aantal wekelijkse metingen van ziekten en aandoeningen zijn opgenomen, voorzien van beeldende duiding (grafieken).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *