Nationale Griepprikdag 2022

Nationale Griepprikdag 2022

Tijdens de Nationale Griepprikdag 2022, op maandag 17 oktober, waarschuwen experts voor gezondheidsrisico’s en ernstige druk op het zorgsysteem als niet genoeg mensen de griepprik gaan halen. Vaccinatiemoeheid ligt na een aantal jaren met coronapandemie op de loer. Experts pleiten voor een combinatievaccinatie van Covid-19 en Influenza.

Combinatievaccinatie

Jaap Goudsmit (viroloog, Harvard) en André Rouvoet (RIVM) verwachten dat het combineren van de herhaalprik tegen het coronavirus met de griepprik in de komende jaren tot een hogere vaccinatiegraad voor beide luchtwegvirussen kan leiden. Voor dit seizoen is de oproep: laat je vaccineren tegen zowel Covid-19 als tegen griep!

Griepseizoen

Richting de winter staat het griepseizoen weer voor de deur. Australië ging dit jaar door het ergste griepseizoen in vijf jaar, een duidelijk signaal dat griep ook hier de komende winter flink zou kunnen opspelen. De beperkte coronamaatregelen spelen hierbij een rol. Door de trend van toenemende weerstand tegen vaccineren kan dit leiden tot grote, massale gezondheidsrisico’s en zelfs meer influenza sterfgevallen dan voorgaande jaren.

Vaccinatiegraad in Nederland te laag

De influenza vaccinatiegraad onder risicogroepen blijft met 58% ver van ideaal ten opzichte de door de World Health Organisation gewenste 75%. Het is bewezen dat hoe hoger de vaccinatiegraad is, hoe minder sterfgevallen er door influenza zijn.

Griepprikmoment

Staatssecretaris Maarten Van Ooijen van VWS was 17 oktober op bezoek in Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum in Parkwijk, Utrecht. Tijdens zijn bezoek werden verschillende mensen uit de influenzadoelgroepen gevaccineerd o.a. ouderen, een zwangere vrouw en een zorgmedewerker.

Van Ooijen zegt: “Vaccineren heeft zijn effectiviteit bewezen tijdens de coronapandemie. Ik hoop dat zeker de mensen binnen de influenzadoelgroep zich dus bewust zijn van de voordelen en het belang van deze prik. Vaccineren doe je niet alleen voor jezelf, ook voor de mensen om je heen.”

Staatssecretaris Van Ooijen roept alle ontvangers van de griepprikuitnodiging daarom op om daarvoor een bezoek aan de huisarts te brengen.

Bijzondere doelgroepen

Sinds dit jaar behoren mensen met epilepsie tot de bijzondere doelgroep en worden zij geadviseerd een griepprik te halen. Daarnaast ook behoren zwangeren en mensen met morbide obesitas (BMI meer dan 40) tot de risicogroep. In totaal komen 7 miljoen mensen tot eind dit jaar voor een griepprik in aanmerking.

Symposium over trends en ontwikkelingen influenza

De Nederlandse Influenza Stichting organiseert in de middag een symposium om de verwachte ontwikkelingen van dit jaar met experts te bespreken. Soms zijn influenzaepidemieën lang en leiden ze tot veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Ook zorgt het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel dan voor extra problemen in de gezondheidszorg. Epidemieën van influenza zijn moeilijk te voorspellen, maar Covid-19 maakte het nog lastiger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *