onderzoek naar pijn bij dementie

Onderzoek naar pijn bij dementie

Mensen met dementie kunnen vaak niet goed aangeven dat zij pijn hebben. Tegelijkertijd zijn er aanwijzingen dat mensen met dementie meer pijn voelen dan andere mensen. Meer onderzoek is nodig en daarom doet promovendus Steffie Bunk onderzoek naar pijn bij dementie.

Pijn bij dementie

Steffie Bunk: “Als we kunnen aantonen dat mensen met dementie inderdaad meer pijn ervaren dan mensen zonder dementie, leidt dat hopelijk tot meer bewustzijn bij naasten en zorgmedewerkers, waardoor zij goed gaan letten op pijnsignalen en situaties die pijn kunnen veroorzaken”.

Onderzoek

Voor het onderzoek doet Bunk testen om de pijngevoeligheid van mensen met dementie en mensen zonder dementie te meten. De deelnemers ervaren pijn door warmte en/of druk en moeten aangeven in welke mate zij het pijnlijk vinden. Daarnaast doen de deelnemers geheugentesten en krijgen ze een MRI-scan van het hoofd, waarmee gekeken wordt welke hersengebieden een rol spelen bij verhoogde pijngevoeligheid.

Deelnemers met dementie gezocht

Voor het onderzoek zijn we op zoek naar mensen tussen de 60 en 85 jaar oud met een diagnose Alzheimer, frontotemporale dementie of vasculaire dementie of met een milde cognitieve stoornis. Voldoet u hieraan (of kent u iemand die hieraan voldoet) en wilt u meewerken aan het onderzoek? Kijk dan voor meer informatie op www.huisartsgeneeskunde-umcg.nl/pijnverwerking.

Vergoeding

Het onderzoek vindt plaats in het UMCG in Groningen en duurt in totaal 2 tot 3 uur. Deelnemers ontvangen een onkostenvergoeding van 80 euro.​

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *