chronische pijn

Overleven met chronische pijn

Drie miljoen mensen in Nederland leven met chronische pijn en voor een groot deel van hen geldt dat dit hun leven beheerst. Chronische pijn is pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt. Het is de meest onbegrepen en meest onderkende ziekte, die sinds juni 2019 wel door de World Health Organization erkend wordt, maar pas vanaf 2022 officieel als ziekte mag worden bestempeld.

Boek

Om patiënten te helpen schreef fysiotherapeute, chronische pijndeskundige én ervaringsdeskundige Anna Raymann het boek Overleven met chronische pijn, boordevol tips om pijnklachten te verlichten. Het boek verschijnt op 28 augustus 2019.

Combinatie van behandelingen en aanpassingen

De tekortschietende aanpak van chronische pijn kost miljarden door onder meer ziekteverzuim en de hoge zorgkosten die zorgpremies opstuwen.  De steeds vaker gekozen behandeling met opioïden (zware pijnstillers) biedt geen oplossing: een angstwekkend en toenemend aantal pijnpatiënten raakt verslaafd, terwijl de effecten van de pijnstiller op lange termijn afneemt. Door wachtlijsten in revalidatiecentra (waar er door sanering steeds minder van zijn) lopen die kosten alleen maar verder op.

Overleven met chronische pijn - Anna Raymann - boek
Om patiënten met chronische pijn te helpen schreef Anna Raymann het boek ‘Overleven met chronische pijn’, boordevol tips om pijnklachten te verlichten.

Daarom pleit Raymann voor een bredere aanpak: “Chronische pijn ontstaat altijd door een combinatie van factoren. Een eenzijdige benadering werkt daarom niet. Pijnvermindering moet je zoeken in een combinatie van behandelingen. Naast geschikte pijnstilling en medische behandelingen is het In eerste instantie belangrijk dat de patiënt een beter en zinvoller leven kan gaan leiden, ondanks de pijn. Om dat te bereiken kan de pijnpatiënt zelf een aantal aanpassingen doen. Als dat lukt zal de pijn haast altijd vanzelf afnemen. In mijn boek beschrijf ik 25 stappen die elk apart geen volledige oplossing bieden, maar waarvan een aantal bij elkaar het leven van patiënten in zeer positieve zin kunnen veranderen. Welke van de 25 dat zijn is voor elke patiënt weer anders. Zelf heb ik op deze manier 75% van mijn pijnklachten kunnen verminderen en is het me gelukt om de pijn niet langer mijn leven te laten bepalen.“

Onzichtbaar probleem

Dat chronische pijn het leven van een patiënt ontwricht, is goed voor te stellen. Dat het ook een groot maar onzichtbaar probleem is met maatschappelijke impact, dat wordt nog nauwelijks gezien, vindt Raymann.  “Je hoort zelden over iemand die lijdt aan chronische pijn. Vraag mensen of ze iemand kennen, en het antwoord is vaak ontkennend. Terwijl dat statistisch gezien bijna niet mogelijk is. Ik denk dat dat komt omdat mensen met chronische pijn snel uit beeld raken. Vaak verliezen hun baan. En omdat ze nergens meer naartoe kunnen raken ze ook steeds meer de sociale contacten kwijt. Zo blijft het leed verborgen achter de voordeur en raken patiënten in een isolement.”

‘Overleven met chronische pijn’ is het derde boek van Raymann. Met haar boeken en het door haar opgerichte non-profit platform – Boek-en-steun – helpt ze pijnpatiënten al jaren om hun leven gemakkelijker en waardevoller te maken.

Boekgegevens

  • Overleven met chronische pijn – Anna Raymann
  • Uitgeverij Boek-en-steun
  • 204 pagina’s, full colour
  • ISBN: 978-90-821703-6-8
  • Prijs: €19,90
  • Met illustraties van Gijs van der Lelij en een voorwoord van Dr. Ben van Cranenburgh, neurowetenschapper en directeur ITON

Meer informatie

1 gedachte over “Overleven met chronische pijn”

  1. Ik heb het boek over chronische pijn voor mijn zus besteld. Zij lijdt al jaren aan chronische pijn, en voelde zich vaak erg onbegrepen. Zij heeft wel veel baat gehad bij een nieuwe lichttherapie met gepolariseerd licht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *