Liz Terveer, arts-microbioloog

Poep helpt chronisch zieken af van resistente darmbacteriën

Het inbrengen van poep van gezonde mensen (donoren) in de darmen van chronisch zieke patiënten heeft een gunstige werking op hun weerbaarheid. Ook op langere termijn.

Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB).

Liz Terveer, arts-microbioloog

Arts-microbioloog Liz Terveer is blij met de uitkomst: “Ongeveer 1 op de 6 chronisch zieken in Nederland heeft last van resistente darmbacteriën. Dit betekent dat mensen vaak infecties hebben die niet meer bestreden kunnen worden met antibiotica. Een verschijnsel dat misschien niet zichtbaar is, maar werkt als een sluipmoordenaar.”

Duurzaam

Liz Terveer legt uit dat poeptransplantatie helpt om resistente bacteriën te laten verdwijnen. Uit het LUMC-onderzoek is naar voren gekomen dat dit effect ook duurzaam is.

“Drie jaar lang hebben we patiënten gevolgd die behandeld waren met poeptransplantatie. Daaruit konden we opmaken dat hun resistente bacteriën niet meer zijn teruggekeerd.”

Herstel biodiversiteit

De chronisch zieke patiënten hadden zich drie jaar geleden aangemeld voor het onderzoek bij de Nederlandse Donor Feces Bank in het Leids Universitair Medisch Centrum.

“We hebben hun poep eerst op kweek gezet en van iedereen de darmbacteriën in kaart gebracht”, vertelt Liz Terveer. “De darmomgeving van een chronisch zieke patiënt kun je vergelijken met een ecosysteem. Hiervan wil je de biodiversiteit herstellen met poeptransplantatie. We maken hiervoor gebruik van gefilterde ontlasting van gezonde donoren.”

Snel en effectief

Drie weken na de behandeling droegen patiënten nauwelijks tot geen resistente bacteriën meer bij zich. Een deel van de mensen bleef hierna nog drie jaar beschikbaar voor onderzoek in het LUMC. Hieruit kwam naar voren dat de darmomgeving van deze patiënten niet achteruit is gegaan. Hiermee is aangetoond dat poeptransplantatie niet alleen snel werkt maar ook effectief.

Terveer: “Het resultaat is nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Genome Medicine Immuuntherapie .”

Poepbank. Ben je benieuwd naar hoe dit in zijn werk gaat? Kijk dan de video.

Immuuntherapie

Liz Terveer gaat het onderzoek uitbreiden met behandeling van andere typen patiënten.

“We zijn inmiddels een studie gestart met het Anthonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Daar willen we kankerpatiënten helpen tijdens de immuuntherapie tegen uitgezaaide melanomen. De gedachte is dat een poeptransplantatie zo’n sterke immuunrespons oproept, dat het eigen immuunsysteem van een patiënt de kankercellen adequaat gaat opruimen.”

Commando poepen

Het langlopende onderzoek van Liz Terveer heeft tot gevolg dat het LUMC voortdurend op zoek is naar gezonde donoren.

“Tot nu toe gebruiken we vooral Leidse Kak, maar donoren buiten onze stad zijn ook welkom. De grens ligt bij de houdbaarheid, daarom mag de route tussen wc en laboratorium niet langer zijn dan 2 uur. Tenzij je op commando kunt poepen natuurlijk, dan zien we je graag en vaak langskomen.”

Aanmelden als donor

Dus als je gezond bent, tussen de 18 en 60 jaar oud én je woont of werkt in de Randstad, meld je dan vooral bij ons aan via www.ndfb.nl

Afbeelding: Liz Terveer, arts-microbioloog en hoofd van de Nederlandse Donor Feces Bank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *